Példa nélküli mérséklés

2023.06.01. 14:00

Lejtmenetre váltott a tejár, a kereskedők döntenek az árcsökkentésről

Június elsejétől átlag tíz százalékkal csökkenti a tej és tejtermékek kiskereskedelmi átadási árait a kaposvári Fino Food Kft. A 1,5 százalékos tej litere nagyjából 30 forinttal lesz olcsóbb csütörtöktől, a kaposvári tej­üzem az új tarifákról már értesítette a partnereit.

Harsányi Miklós

Fotó: Lang Róbert

– Az energiaköltség és a nyers tej ára csökkent, s ilyen helyzetben az éles piaci verseny ármérséklést kényszerít ki a feldolgozóknál, így nálunk is – hangsúlyozta Szommer Gábor, a kaposvári tejüzem kereskedelmi vezetője. 

Cégünknél a legnagyobb mennyiségben értékesített termékek – többek között a tej, a túró és a tejföl – kereskedelmi átadási ára júniustól nagyjából 10 százalékkal lesz alacsonyabb az eddiginél. A trappista sajt esetében ennél is nagyobb, közel 15 százalékos mérséklésről hoztunk döntést. 

A vállalkozás a hazánkban működő hat legjelentősebb forgalmú kiskereskedelmi cégnek szállít, ezen kívül több mint ezer kisebb üzlet és áruház polcain is megtalálhatóak a kaposvári termékek. Az üzemben naponta 180 ezer liter nyers tejből készítenek tejet, tejterméket. Szommer Gábor kiemelte: az idén ez a második nagy akciójuk, márciusban 5-8 százalékkal vették vissza az árakat. A mostani, két számjegyű mérséklés náluk példa nélküli az utóbbi időben, ráadásul úgy lépték meg a döntést, hogy a csaknem 200 dolgozót foglalkoztató cégnél az idén 15 százalékos béremelést hajtottak végre. A kereskedelmi vezető hangsúlyozta: ha a nyár elején nem csökkentenék az áraikat, akkor a kiskereskedelmi társaságok feltehetően jóval kevesebb árut rendelnének tőlük, s partnereik a konkurens feldolgozókhoz fordulnának. 

Arra a felvetésre, miszerint a kaposvári tejüzem olcsóbb árai azonnal megjelennek-e az üzletekben, a kereskedelmi vezető kiemelte: abban bízik, hogy a fogyasztók minél hamarabb olcsóbb tejhez, tejtermékhez jutnak. – Az árcsökkentés azonban minden esetben a kereskedők önálló döntése – mondta. 

Szommer Gábor szerint ha a következő hónapokban nem következik be jelentős változás az üzletágban, akkor tartósan, az év végéig most kialakuló tejárakra lehet számítani. 

Egyelőre hivatalos értesítést nem kaptak az árváltozásról

Lenner Éva, az egyik lengyeltóti élelmiszerbolt vezetője azt mondta: folyamatosan legalább öt tejüzem termékeit forgalmazzák, egyelőre nem kaptak hivatalos értesítést a tejtermékek ármérsékléséről. Szerinte a nyáron 8-10 százalék körüli csökkenésre van kilátás, ám ez minden bizonnyal korántsem lesz egységes. A beszállítók ugyanis egyes árucikket olcsóbban forgalmazhatnak, miközben más termékek ára stabil maradhat. Hangsúlyozta: a változásokat tekintve nekik is hasznos lépést tartani a multik és a környező üzletek engedményeivel. 

Szunyog Csaba, a Kapos Coop Zrt. ügyvezetője érdeklődésünkre elmondta: a tejpiacon gyakoriak az árváltozások, elég ha csak az elmúlt 1-2 hónapra gondolunk vissza. – A trappista sajtnál tekintélyes, akár 20-25 százalék körüli engedményt is biztosítottak a beszállítók, de egyes tejfölök, illetve tejek ára minimálisan változott – mondta. Úgy számol, hogy több feldolgozó már június közepétől leviszi a tejtermékek árait. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában