Termés

2023.08.23. 09:06

Apró az idei burgonya, jobb felvásárlási árat remélnek

Hektikus a helyzet a nemzetközi burgonyapiacon. Ez jó hír a somogyi termelőknek, mert így mindenképp lesz kereslet a krumplijukra. Azonban a tavaszi időjárás nem kedvezett a növénynek, sok helyen terméskieséssel számolnak.

Koszorus Rita

Fotó: Muzslay Péter

A tavaszi esők és elhúzódó hideg nem kedvezett az egyik legnépszerűbb gumós zöldségnek, a burgonyának. – A korai krumpli jól sikerült, de a kései nem lett jó. Jól kötött, de mégsem nőtt meg megfelelően. Nem kedvezett a burgonyának az időjárás, harmincszázalékos volt a kiesés – mondta Horeczki Lászlóné, kadarkúti termelő. 

Nagyon párás volt a levegő és a betegségek is megtámadták a növényeket, és a nagy hőingadozás sem tett jót.

 Horeczki Lászlóné elmondta, vélhetően minden vásárlói igényt nem tudnak majd kielégíteni, azoknak már nem biztos fog jutni, akik télire is szoktak vinni a zsákos krumpliból. 
A költségek folyamatosan növekednek. A kadarkúti termelő szerint ráadásul azt sem lehet tudni, milyen áron fogják megvásárolni a vetőburgonyát ősszel. De nem számít olcsóságra, mert a berzencei Solanum Kft.-nél sem lett kiemelkedő az idei termés. 
– Mi most takarítjuk be, szedjük fel az idei termést, de azt kell mondjam, eléggé gyenge, inkább közepes, amit láttam – mondta kérdésünkre Varga György, a berzencei Solanum Kft. ügyvezetője. A hirtelen lezúdult, sok csapadék egyes helyeken megállt a földeken, így ott nem is termett krumpli. – A tavaszi sok esővel kiesett a termés 15–20 százaléka, volt olyan időszak, hogy esett 160 milliméter eső egy hét alatt. A berzencei termelő szerint Európa nagy termelő országaiban mindenütt katasztrofális termés várható, ezért kedvezőek lesznek az eladási árak. – Biztosan el fogjuk tudni adni a krumplit, de nagyon magas lesz a vetőkrumpli ára is, mert a hollandok és a németek 20 százalékos emelést ígértek, ezért az általunk importált krumpli is drágább lesz, így biztosan emelnünk kell majd. Mint mondta, az általuk forgalmazott vetőkrumpli ára szintén húsz százalékkal lehet drágább. 

Az édesburgonya még földben van 

Szeptember végén takarítják be a batátát a somogyi termelők. Ott nem kell aggódni egyelőre terméskiesések miatt. – Az időjárás kedvezett az édesburgonyának, amit láttam az jónak néz ki, mondta el érdeklődésünkre Kovács András, berzencei termelő. Mint mondta, ennek a fajtának a sok csapadék jót tett, és az ő földjeiken nem is voltak nagy vízállások. A homokos talajba ültetett palánták sem sínylették meg az időjárást, hiszen ott szépen elfolyt a csapadék. Kovács András azt mondta, az idén jónak néz ki a termés. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában