Betakarítás

2023.08.02. 13:55

Kevés, és nem is fizetnek jól a terményért

Betakarították az őszi árpát Somogyban és a búza aratása is hamarosan befejeződik. A hűvös tavasz miatt az átlagosnál gyengébb a termés, hektáronként átlagosan hat tonna, ráadásul nagyjából a tavalyi ár felét fizetik a kenyérnek valóért.

Góz Lilla

Fotó: Lang Róbert

Az utolsó búzatáblát aratják ezekben a napokban Andocs környékén. – Mind árpából, mind búzából kevesebbet tudtunk betakarítani idén, utóbbiból hektáronként 6 tonnát – mondta el Pacs László gazdálkodó. Hozzátette: a hűvös tavaszi idő miatt 1-1,5 tonnával kevesebb idén a termésük, amelyet ráadásul jóval kevesebbért vesznek át tőlük, mint korábban. – A tavalyi ár felét fizetik a terményért, ami az önköltség közelében sincs, közben meg az input anyagok árai az egekben vannak – emelte ki a gazdálkodó. 
Pacs László szerint idén nincsenek könnyű helyzetben a gazdák, embert próbáló feladat a termelés és a termény értékesítése. 
A búza és a repce 95 százalékát betakarították Kéthely környékén. – A minőséggel nincs gond, csak a mennyiséggel van probléma, hektáronként hat tonna termésünk lett – mondta el Schmidt László. Hozzátette: a búza virágzásakor hűvös volt, emiatt az átlagosnál gyengébb idén a termés. Szerinte is rendkívül nyomott áron veszik a búzát, 60-65 ezer forintnál nem ígérnek többet. – Mindenki kivár, hátha emelkedik az ár, mert nem állunk valami fényesen anyagilag a sok költség miatt – jegyezte meg a kéthelyi gazdálkodó. Hozzátette: az esős, párás időben sokat kellett költeni növényvédelemre is. 


Göndöcz József kilencven hektáron gazdálkodik Somogysárdon. Huszonöt hektárra őszi búzát vetettek, a közelmúltban végeztek az aratással. – Tavaly 6,5 tonna volt a termésátlag, idén 5,5 tonna, most keresek vevőt, de 60 ezer forintnál jobb ajánlatot nem kaptam, ezért még kivárok az eladással – tette hozzá a somogysárdi gazdálkodó, aki a kukorica esetében jó termésátlagra számít. 

A betakarítás költsége 6,5 tonnás termésnél is ugyanannyi, mint 5,5 tonna esetén.


Madarász Zoltán, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Somogy Vármegyei Igazgatóságának elnöke elmondta: az őszi árpa aratása befejeződött 15 537 hektáron 5,4 tonna átlagterméssel. Idén Somogyban 56 844 hektárra vetettek búzát a gazdák, a kalászos nyolcvan százalékát betakarították már, az átlagtermés hektáronként 5,8–6,3 tonna között van. A repcével is csaknem végeztek 17 192 hektáron 3,2 tonna termésátlaggal. Augusztusban a napraforgó következik. – A sok csapadék használt a napraforgónak, jól kiteltek a tányé­rok, augusztus huszadika után tervezik az állomány szárítását – mondta el Madarász Zoltán. – A kukorica virágzása is befejeződött, a csövek berakódtak, ősszel 51 736 hektáron kezdődhet meg a növény aratása. A cukorrépa megfelelően fejlődik, folyamatos a répatestek kialakulása. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában