Munkahely

2023.08.21. 14:20

Európa legnagyobb gyárát építi Kaposváron a kínai Jiecang vállalat

Kínai okos eszközök gyártása indul Kaposváron jövőre, Európa legnagyobb gyárát építi meg a kínai Jiecang vállalat a somogyi vármegyeszékhelyen. A tervek szerint az építkezés az idén novemberben kezdődik meg és jövő év végére fejezik be. A vállalat kétszáz embernek ad munkát, intelligens mozgásmegoldásokat gyártanak, amit egészségügyi ellátásban, irodákba és okos otthonokban használnak.

Góz Lilla

Fotó: Muzslay Péter

Huszonhárom évvel ezelőtt, 2000-ben alakult a Jiecang Linear Motion vállalat. Olyan okos eszközöket gyártanak, amelyek a lineáris mozgatást segítik az irodákban, egészségügyben, okos házakban és ipari automatizációban segítenek. Sun Hon Guang, az épülő kaposvári gyár projektvezetője elmondta: vállalatuk 450 millió eurós árbevétellel világvezető, a kínai anyavállalat mellett az Egyesült Államokban és Malajziában van gyártóbázisuk. – A kaposvári gyárat 60 millió euróból építjük meg és az európai logisztikai központ lesz, 80 millió eurós árbevételt tervezünk és kétszáz álláshelyet biztosítunk – emelte ki a projekt vezetője. 

Ünnep a mai nap, egy új korszak új fejezete kezdődik

 – mondta el Hu Renchang, a Jiecang Linear Motion elnök-vezérigazgatója. Hozzátette: nemzetközi vállalatuk preferált piaca az európai és Magyarország az európai kontinens közepén helyezkedik el, könnyű megközelíteni és kiemelte azt is, hogy a magyar-kínai kapcsolat hosszú távon jól működik és bizalomra épül. – Az északi ipari park első gyára leszünk, szeretnénk mintaprojekt lenni és célunk a helyi kultúra tisztelete mellett a kaposvári gazdaságot fejlesszük – emelte ki az elnök-vezérigazgató. Megjegyezte: mind a maláj mind az amerikai kormány elismeréssel díjazta az ottani környezetbarát gyárak működését.
 


Wang Qizhou, Xinchang polgármestere gratulált Kaposvárnak és elmondta azt is, hogy a kínai vállalat meghatározó szerepet tölt be a városuk életében. – Kína keleti tartományában működő cég tizenhat terméke a világban első a globális részesedét tekintve, több, mint 594 ezer négyzetméternyi területen háromezer embernek adnak munkát – emelte ki a polgármester. Kaposváron 500 ezer darab okos irodai mozgató rendszert és 150 ezer egészségügyi eszközt fognak gyártani. Bízik benne, hogy a somogyi vármegyeszékhellyel több területen is együtt tudnak majd működni. 
 

 

Megérkezett az első fecske az ipari parkba 

– Ami a kaposvári polgárok gyarapodását segíti, az ünnep a mi közösségünk számára és ez a mai nap egy ilyen, hiszen kínai partnereink a mi érdekünkben fognak dolgozni – mondta el köszöntőjében Szita Károly, Kaposvár polgármester. Hozzátette: a város célja, hogy mindenki dolgozhasson versenyképes fizetésért a város és térségében. – A 21. század újraiparosítási programját indítottuk el két fő ágazatban az élelmiszeriparban és a gépiparban, több ipari parkot építettünk és folytatjuk is még – emelte ki Szita Károly. Megjegyezte: az északi park első fecskéje a kínai vállalat, tíz hektáron készülhet el a beruházásuk. – Európán belül Kaposváron épül a vállalat legnagyobb gyára és minden segítséget megadunk ahhoz, hogy 2024 év végére a szalagot átvághassuk itt – mondta el a polgármester. Biztosította Xinchang vezetőjét, hogy a jövőben több területen szeretnének szoros együttműködést a 420 ezer lakosú kínai várossal. 

 


 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában