Agrár

2023.09.15. 07:00

Aratják a napraforgót, eddig jócskán mínuszos a mérleg

Magasabb költséggel és tavalyhoz képest bizonyos esetekben harmadannyi haszonnal kezdték el aratni a napraforgót a somogyi gazdák idén. Az elmúlt napokban már több száz hektárról gyűjtötték be a magokat. Vannak, akik a betakarítás után azonnal túladnak az olajnövényen, de többen kénytelenek addig eltárolni, amíg nem kapnak érte megfelelő árat.

Marosi Gábor

Fotó: Lang Róbert

Egy nap alatt learatták a kombájnok a 22 hektáros napraforgó-ültetvényt Sörnyepuszta határában két nappal ezelőtt. A somogysárdi Haladás Mezőgazdasági Zrt. bérmunkában végezte el a feladatot, a saját földjeiknek majd csak a hét vége felé állnak neki. 
Berek Gábor, a cég vezérigazgatója érdeklődésünkre elmondta, 140 hektáron kell betakarítaniuk a magokat. A termésátlag az elmúlt évhez képest pár száz kilóval magasabb lesz, nagyjából 3 és fél tonna körül alakul. A felvásárlási ár azonban jócskán elmarad a tavalyitól. – Emlékeim szerint 2022-ben tonnánként 260 ezer forint volt a napraforgó átlagára, jelenleg viszont 130 ezer alatt van – mondta Berek Gábor. – Szerencsére van előszerződésünk egy céggel, akiknek hektáronként egy tonnát 135 ezer forintért tudunk eladni. A maradékot 130 ezer forint alatt tudjuk csak értékesíteni – tette hozzá a Haladás Mezőgazdasági Zrt. vezérigazgatója. 
Berek Gábor arról is beszélt lapunknak, mivel a vegyszerek ára is jelentősen megdrágult, ezért várhatóan ilyen felvásárlási árak mellett a napraforgóból származó bevételük még úgy is mínuszos lesz, hogy támogatást kapnak. 
Udvaros Zoltán látrányi gazdálkodó is úgy számol, hogy idén ráfizetés napraforgóval foglalkozni. Az igen magas ráfordított költségek és az alacsony felvásárlási ár miatt nem sok bevételük lesz. – El kell gondolkodnunk azon jövőre, hogy napraforgó helyett mit vessünk a földbe – mondta Udvaros Zoltán. – Elképzelhető, hogy ugaron hagyjuk, vagy lucernát vetünk, mert akkor legalább az állatoknak lesz tápláléka. Nemcsak a napraforgó, hanem szinte minden növény termesztése veszteséges idén. Mélyponton vannak az árak, és a megtermelt gabonát az állattenyésztésben sem lehet teljesen felhasználni, mert kevesebb jószág van az országban. Mi abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy több mint 2300 húsmarhánk van, ezért amit nem tudunk eladni, azt helyben hasznosítjuk – mondta a látrányi gazdálkodó. 

Udvaros Zoltán hozzátette, jövő héten állnak neki learatni a napraforgót. A magokat azonnal el is szállítják tőlük, mert nincsen szabad tárolóhelyük. A tavalyi kukoricából még legalább 100, a búzából, árpából, zabból 150 vagonnal van. 
Szabó Tibor mezőcsokonyai gazdálkodó hetven hektáron takarít majd be napraforgót. Mint mondta, a magok azonban egyelőre a „nyakán” maradnak, mert ilyen nyomott áron nem akar túladni a termésen. 

Lenyomja a magyar árakat az ukrán napraforgó

Madarász Zoltán, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Somogy Vármegyei Igazgatóságának elnöke megkeresésünkre elmondta, a somogyi gazdálkodók idén több mint 3000 hektárról takarítanak be napraforgót. Az időjárás kedvezett a növény fejlődésének, és aki elvégezte a szükséges növényvédelmet, az közepesnél jobb termésátlagra számíthat. Madarász Zoltán azonban kiemelte, tavaly volt, hogy 335 ezer forintért is el lehetett adni tonnánként a napraforgót, idén viszont 110 ezerről is hallani lehet. A NAK vármegyei elnöke hozzátette, a magyar étolajgyárak többsége multinacionális cégek tulajdonában van, akiknek Ukrajnában is vannak termőföldjeik, és az ott betakarított napraforgót hazánkban dolgozzák fel. Ez is közrejátszik abban, hogy ennyire alacsonyak a felvásárlási árak. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában