Lehalászás

2023.11.22. 11:33

Olcsóbb lesz a halászlé, a fazék felé jönnek a potykák

Olcsóbb lesz karácsonykor a hal, mit tavaly. Az időjárás, a csökkenő takarmányárak, valamint a kormányzati támogatások is segítették az ágazatot, 10-15 százalékos árcsökkenés várható a 2022-es ünnepi árakhoz képest. A somogyi tavakon folyamatosan zajlik a lehalászás.

Góz Lilla

Reggel hét órakor a háló húzásával kezdődött a lehalászás a mikei telelőtavakon kedden. A halászok vízhatlan ruhákban körülhatárolták az úgynevezett tanyát, ahonnan szákokkal merték a halakat kosarakba. A süllőt a mérlegelést követően azonnal vízbe helyezve tették fel a kamionra.

– Nem lehet önmagába rakni, mint a pontyot, mert a bognártüskéje a halnak kiszúrhatja a másik szemét és ezt követően elhullik a hal, emiatt vízből csak vízbe rakjuk – mondta el Németh István, a Tógazda Zrt. ügyvezetője.

A mikei lehalászáshoz évek óta Ötvöskónyiból hozzák az idénymunkásokat, az őszi lehalászás idején száz főt foglalkoztatnak. Órabérben fizetik a dolgozókat, átlagosan kétezer forintot kapnak. 
– Tizenkilenc segédmunkás és öt halász van a brigádban. Jómagam öt éve egy munkatárs révén kerültem ide, és nagyon szeretem a halászatot annak ellenére, hogy kemény meló – mondta Talpas Richárd

– Az októberi meleg időjárás miatt kicsit késésben vagyunk. Volt, hogy egyik délután 28 fokot mértünk. A lehalászással november 10. óta tudunk folyamatosan dolgozni, valószínűleg a munka karácsonyig ki fog tartani – mondta el Németh István, a Tógazda Zrt. ügyvezetője. 

– Bőven volt idén csapadék és mérséklődtek a takarmány­árak is, így tavalyhoz képest 10-15 százalékkal olcsóbban tudjuk a halat kínálni a fogyasztóknak – emelte ki Németh István. Megjegyezte: az idei évben a szaktárca hektáronként százegyezer forintot adott a tógazdaságoknak, ez a krízistámogatás nagy segítséget nyújtott az ágazatnak. 

A halgazdaságok azt tapasztalják, hogy a vásárlók 70 százaléka a pontyot választja, ezt követi az amur, a busa, a ragadozó halak, utóbbiból a harcsa és a süllő fogy a legjobban. Nem csak a hazai multiáruházakba szállítanak halat, hanem a környező országokba is. Kedden például egy kárászokkal megrakott kamion Romániába indult a tó mellől. 

A hazai halfogyasztás évről évre fél kilóval növekszik, de még a többi uniós országhoz képest van lemaradásunk. – Az Európai Unióban 22-23 kilónyi az egy főre jutó halfogyasztás, nálunk 6,5-7 kiló között mozog, de nem vagyunk utolsók, Bulgáriában még alacsonyabb a fogyasztás. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában