Vállalkozói Szalon

2023.11.23. 14:00

Óriási lehetőség előtt az élelmiszeripar az államtitkár szerint

Az élelmiszergazdaság új útjairól és lehetőségeiről esett szó a Somogyi Hírlap Vállalkozói Szalonjában, melyet mint minden év végén, az idén is Barcson rendezett lapunk a Barcs és Térsége Vállalkozók Egyesületével összefogva. A témáról Nobilis Márton, élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkár tartott előadást.

Kovács Gábor László

Fotó: TIBOR KOVACS

Óriási változás előtt állunk, de kormány ott lesz a gazdák mellett és segít, ígérte Nobilis Márton, aki mindig örömmel jön Somogyban, hiszen a családja régóta Balatonszemesen nyaral, és gyermekként sok nyarat töltött a Balatonnál. Jó látni, hogy Somogyban van összefogás, mert sok helyen jár az országban, de nem mindenütt tudnak leülni egymással az emberek, mint Barcson, figyelt fel erre.

Nehéz éveket él a magyar mezőgazdaság, mert hiába állt a koronavírus-járvány alatt is emelkedő pályára, három aszályos év következett, közülük a tavalyi kiugróan száraz volt. Alig hogy kilábaltunk volna a covidból és aszályból, jött a háború. 

– Ha az EU nem tud önálló gondolatokat felvetni, akkor el fog veszni, ezért minden ágazatban fel kell ébredni, és önellátónak kell lenni mind alapanyagban, mind a termelésben, és minél jobb minőségű terméket tudunk előállítani – jelentette ki az államtitkár. – Az egyik legfontosabb stratégiai ágazat az élelmiszeripar. A covid alatt megmutatkozott, hogy mi történik akkor, ha nem vagyunk önellátók. Láttuk, hogy van magyar tejüzem, van dobozgyár, mégsem készült dobozos tej egy ideig, mert a műanyag kupakot Olaszországban gyártották, és voltak fennakadások. 

Nem szégyen mástól tanulni, és a lengyel élelmiszeripar az egyik legsikeresebb az EU-ban az uniós támogatások felhasználásában, emelte ki Nobilis Márton. Lengyelországban a nagy agrárcégek húzták magukkal a közepeseket és a kicsiket, vázolta fel. Hazánkban is lesznek Nemzeti bajnokok, úgy válogatták össze őket, hogy ezek az agrárcégek képesek exportálni, és az egész országot ellátni. A magyar élelmiszeripar nyereségének 80 százaléka a cégek 3-5 százalékánál tömörül. 

– Ezek a nagy cégek külön támogatási struktúrában részesülnek, de elvárjuk tőlük, hogy segítsék a kicsiket, a beszállítóikat – folytatta az államtitkár. – Hatalmas lehetőség előtt állunk, mert eu-s agrártámogatási forrásból 750 milliárd forint van elkülönülve, ez az összeg korábban 468 milliárd forint volt. Az agrárium ugyanis most is megkapta az összes uniós támogatást. Jelenleg nem a legjobb a pénzügyi környezet, ezért új támogatási rendszert igyekszünk kidolgozni, ami ösztönző erejű. Ha ugyanis nem fejlesztünk, nem tudjuk felvenni a versenyt másokkal. Letehetjük az alapjait annak, hogy a következő 10-20 évben a magyar élelmiszeripar húzóágazat legyen, és ehhez van hagyományunk, tudásunk és cégeink. 

A cél az, hogy a kereskedelmi nagy multik magyar terméket forgalmazzanak, de ehhez az kell, hogy árban és minőségben megfelelő árut állítsanak elő a magyar élelmiszeripari cégek. A Kométát jó példaként említette meg az államtitkár valamit azt is felidézte, hogy legutóbb Ordacsehiben avattak borászati üzemet. A kis hentesüzleteket is támogatták boltonként hárommillió forinttal, hogy megmaradjanak. 

A barcsi mezőgazdasági vállalkozók kérdésre Nobilis Márton elmondta, hogy bár lezártuk a határokat az ukrán gabona előtt, ez a végtelenségig nem lesz fenntartható, mert szankciókat fogunk kapni miatta. A románok átcsomagolják a hozzájuk érkező ukrán gabonát, és behozzák hazánkba, ezt a Nébih próbálja büntetni. Ukrajnában akkora mezőgazdasági terület van, minta az egész EU-ban, de nem vonatkoznak rá az eu-s szabályok, ráadásul amerikai és más külföldi cégek felvásárolták az ukrán termőföldet. A csődbe ment szigetvári konzervgyárról is kapott kérdést, ahol 130-an dolgoztak. Nobilis Márton azt felelte, hogy a múlt héten készített jelentést a helyzetről, és örömmel jelentette, hogy van szándék arra, hogy megmentsék a szigetvári konzervgyárat és más esetleg bedőlő élelmiszeripari üzemet is.

Felkészül a fejlesztésekre a dél

A hasonló találkozók benntartják a barcsi vállalkozókat a vármegye informális vérkeringésében, hangsúlyozta köszöntőjében Rideg Gábor, a Barcs és Térsége Vállalkozók Egyesületének elnöke. Lengyel János, a Somogyi Hírlap főszerkesztője a barcsiak vendégszeretetét dicsérte, és kiemelte, hogy együtt kell cselekedni. Biró Norbert, a Somogy Vármegyei Közgyűlés elnöke arról beszélt, hogy a somogyi vállalkozók körében gyakran nagyobb optimizmust tapasztal, mint az önkormányzati szférában. Hozzátette: a kormány nem felejtette el a Dél-Dunántúlt, sőt az új fejlesztési koncepció jelszava az, hogy felkészül a dél, mert útfelújítások, beruházások várhatók még úgy is, hogy Horvátország és Magyarország között lehetne jobb kapcsolat. 

A Somogyi Vállalkozói Szalon vendége volt Koós Csaba, Barcs polgármestere is. A vendégek meglepetésként Lovász Márta ruhaszalonjának divatbemutatóját csodálhatták meg, és az esten a Csillag étterem ételeit, a Stier Pincészet borait, valamint Tóth Tamás pálinkáit kóstolhatták. Hamarics Zsuzsanna méhész és a környékbeli kézművesek portékáit is megvásárolhatták a rendezvényen.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában