Sonline.hu podcast

2023.11.21. 13:59

Őszi esőktől ragadt sárba a betakarítás

A nyomott felvásárlási árak és a magas termelési költségeken kívül a piaci értékesítési problémák is próbára tették a somogyi gazdák felkészültségét. Befejezéséhez közelednek az őszi munkák, s minden egyes forint bevételre égetően szükség van sok vállalkozásban.

Harsányi Miklós

20211004 Rácegres Kisebbek a kukoricacsövek, kevesebbszer fordulnak a kombájnok Aratják a kukoricát megyeszerte. A nyári aszályos időjárás miatt nem lesz kiemelkedő a termés mennyisége, sok helyen pedig a vadak is besegítettek a betakarításban. A felvásárlási ár viszont magas, aminek az állattartók nem örülnek. Rácegres Felsorakoztak a kombájnok Rácegeres határában. Egy olyan táblán kezdték meg a kukorica aratását, ahol tíz vetőmag forgalmazó ötvenhat kukoricafajtáját teszteli. Fotó: Lang Róbert lr Somogyi Hírlap Képen: Horváth Márta

Fotó: Lang Róbert

Kaposmérő, Hetes, és Juta térségében is gazdálkodik a kaposvári Agro-Gép Kft. A 340 hektár kukoricát betakarították, tíz tonna felett volt az átlaghozam, a termény 30 százalékát értékesítették. A többi raktárban van és a mostaninál kedvezőbb ajánlatra várnak. 

– Az őszi növényeket 300 hektáron elvetettük, már csak az 500 hektárnyi mélyszántás zajlik – mondta Süle Géza ügyvezető. – Úgy tervezzük, hogy november végéig ezt is befejezzük. 
A mosdósi Mawa Kft.-nél a 330 hektáron tervezett őszi búza vetésből 150 hektár van vissza. Keszthelyi István ügyvezető azt mondta: gyakran esett az eső, 25 nap alatt 150 milliméter csapadékot regisztráltak és a legfrissebb előrejelzések szerint kedden is 20 milliméterre van kilátás. Nem estek azonban kétségbe, tavaly is hasonló időjárás volt. 

– Lassan minden lényeges teendőn túl vagyunk és már nagyon várjuk a kukorica eladásából származó pénzt, két felvásárlónak összesen 2750 tonnát adtunk el – mondta el Laczkovics Sándor, a magyaratádi Barátság szövetkezet elnöke. – A megállapodás szerint két részletben utalnak, az elsőt november 30-ig kapjuk, a másodikat december 15-ig. Több kiadásunk van, a gabonatárolónál új tetőt építünk, a 115 millió forintos munkát az idén kezdtük és legkésőbb 2024 elejéig befejezzük. A beruházást támogatásból, saját forrásból és hitelből valósítjuk meg, így minden bevétel fontos. 

Madarász Zoltán, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) somogyi elnöke azt mondta, a csaknem 60 ezer hektárnyi kukorica betakarítása még zajlik, a termés nagyjából öt százaléka lábon áll. A gyakori esőzés hátráltatta a munkát, a mélyebb fekvésű területeken nehezen dolgoztak a termelők. Ráadásul az eladatlan gabonakészletek miatti raktározási problémák is nehézséget jelentettek. 
A nagyjából 3000 hektárnyi cukorrépa beszállítása is folyamatosan zajlik a kaposvári cukorgyárba. Somogyban 73 ezer hektáron terveztek őszi vetést, amit csaknem 71 500 hektáron befejeztek. A talaj-előkészítés – a tavaszi vetésűek alá – közel 90 ezer hektáron ad munkát, a feladatok 20 százalékával végeztek. 

Nincs sok idő a pihenésre, folytatni kell a munkát
A 300 hektáron termesztett kukoricánál hektáronként 8-12 tonnás átlagtermést értek el a magyaratádiak. Bár szinte mindenhol ugyanazt a vetőmagot és technológiát alkalmazták, az időjárás korábban többször keresztbe tett a csapatnak, amit a terméseredmények tükröztek. A napraforgó ára nyomott volt, szeptember óta vártak az eladással és november közepén – tonnánként csaknem 130 ezer forintért – dobták piacra a 215 tonnányi árut. A társaság a 170 hektárnyi őszi búzán kívül 55 hektáron repcét is elvetett és 85 hektár bérmunkán is túl vannak. 

– Most az őszi mélyszántás van napirenden, a 270 hektárból 80 hektárt befejeztünk – mondta Laczkovics Sándor. – Az eső többször megakasztotta a munkát, novemberben eddig 85 milliméter csapadék hullott, volt olyan nap, hogy 33,5 millimétert mértünk. Időjárás függő a munka. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában