PET

2024.01.03. 07:00

Visszaváltás helyett visszaadja a műanyag palackot az automata

Január elsejétől elindult az üdítő- és szeszes italok csomagolásának a műanyag, fém-, üvegpalackok kötelező visszaváltása. Elméletileg. A rendszer döcögősen, már-már kaotikusan állt fel – pedig igény lenne rá. Valójában alig található olyan áru, azaz egyedi matricával ellátott csomagolás, mely megfelelne az új automaták számára.

Kovács Gábor László

 A visszaváltás a 400 négyzetméternél nagyobb élelmiszerüzletekben lesz kötelező. Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) tagjai több mint 1100 üzletben üzemeltetnek majd mintegy 1400 automatát. A gyártóüzemekben újra nem tölthető, egyszer használatos italospalackok értékesítésekor, ha a gyártó ezt már fel is tüntette a csomagoláson, a kereskedők kötelesek lesznek 50 forint visszaváltási díjat felszámolni a vásárlóknak. Az értékesítőhelyeknek az italokat kínáló polcokon, feliratokon, szórólapokon, reklámokban is kötelező lesz feltüntetni a fogyasztói ár mellett az 50 forint visszaváltási díj összegét is, sőt a nyugtán is szerepelnie kell. Várható, hogy a kereskedők az árunként 50 forintos árkülönbözetet a vevőkre terhelik majd. 
– Heti két karton PET-palackos ásványvizet fogyasztunk a családdal – mondta a kaposvári Kiss Boglárka. – A palackonként 50 forinttal több ár brutálisan drága, ha nem tudjuk visszaváltani. Ha betétdíjas lesz, akkor veszünk egy víztisztító berendezést. 
Az egyik kaposvári SPAR-ban már volt érdeklődés, reggel megjelent egy vevő, de nem járt sikerrel, holott az üzlet hátsó részén már áll az automata. Lidl áruház előterében egy borostás férfi háromszor próbált meg visszaváltani egy sörös- és egy energiaitalos dobozt az ottani automatában. 
– Mindig szelektíven gyűjtöttem, eljöttem, hogy megnézzem, működik-e a rendszer – mondta a férfi csalódottan. 
A tavalyi árut, amin nincs matrica, nem lehet visszaváltani, világosított fel az egyik eladó. Egy másik eladó a kedvünkért fejhallgatóján megkérdezte, de még nem találkoztak ilyen új áruval a polcokon. A kaposvári Tescóban a biztonsági őr és az ügyfélszolgálatos segítségével megtudtuk, hogy a vészkijáratnál lesz az automata helye, de még nem szerelték fel. A bejáratnál a MOHU hirdetőtáblán figyelmeztet arra, hogy az intézkedés a január elseje után forgalomba hozott árukra vonatkozik. Az Aldi áruház előterében viszont áll az automata, bár egy „Üzemen kívül” felirat díszíti. A masina ugyan működőképes, mondta egy eladónő, de egyelőre még nincs olyan áru, amit befogadhatna. 

Kényszerben a kisebb boltok 

Megkerestük az érintett multikat írásban is, de egyelőre még nem reagáltak. Kivéve az Eco Familyt, tőlük megtudtuk, hogy a türelmi idő inkább a gyártókat érinti olyan szempontból, hogy júniusig szükséges megjeleníteni a címkéken a visszaváltásról szóló logót. A vidéki kis élelmiszerboltokat elvileg nem érinti az intézkedés a göngyöleg-visszaváltási kritériumok alapján, mert a 400 négyzetméteres eladóteret nem haladják meg. Nem teszik kötelezővé a visszaváltást, de hosszabb távon hátrányba kerül az, aki nem alkalmazza. Április elsejétől lehet majd kézi visszaváltást végezni automaták hiányában. A kis boltoknak is mindenképpen szüksége lesz a visszaváltási rendszerre, mert versenyhátrányba kerülnek a multikkal szemben enélkül a jövőben, és a MOH-nak segíteni kell a megoldásban, felelte érdeklődésünkre Hatta József, a Somogy COOP Egyesület elnöke. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában