Helyi gazdaság

2024.02.14. 09:00

A török terjeszkedés húzhatja magával a somogyi cégeket

A török gazdasági környezet aktualitásairól, és a somogyi cégek lehetőségeiről hallhattak az érdeklődő vállalkozók a Somogyi Kereskedelmi és Iparkamaránál megrendezett török-magyar gazdasági napon, amelyen a kaposvári török cégek érdekességeket fedtek fel magukról.

Kovács Gábor László

Fotó: Lang Róbert

A növekvő török gazdasági jelenlétnek jó példája, hogy török építőipari cég kivitelezi a Barcelona FC új stadionját, és a védelmi iparban is megkerülhetetlenek lettek a török harci drónok és fegyverrendszerek. Ma már a törökök magyar egészségügyi fejlesztésekbe is beléptek, és fellendülőben a török elektromos autóipar – mindez Végh Rolandnak, a magyar ankarai nagykövetség külgazdasági attaséjának online beszámolójából derült ki. 2023 rekord évet hozott a két ország közötti áruforgalomban 4,1 milliárd dolláros mérleggel.
– Törökország új pozícióba került a globális hatalmi versengésben, és bekerült a 20 legnagyobb GDP-vel rendelkező ország közé a világon – mondta az attasé. – A magyar cégeknek fontos, hogy rá tudjanak csatlakozni a török terjeszkedésre. 

Segítik az együttműködést

Üzleti partnerkereséssel, jogi adózási, munkavállalási szakértőkkel és információkkal segíti az együttműködést a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, mondta Kiss Gábor, a török-magyar tagozat elnökségi tagja. Jelenleg 93 tagvállalatuk van, főként a gépipar, a textil- és élelmiszeripar terén. Az utóbbi években 11 delegációt szerveztek, és márciusban török-magyar bútoripari találkozót tartanak. 
A Kaposváron gyártott gidránok sorsáról hallhattunk Serdar Sanlitól, a HT Division Zrt. fejlesztési menedzserétől. A harcjárműveket felszerelték a magyar honvédség igényeire szabottan, és már le is szállították. Jelenleg kutatásfejlesztési projekteken dolgoznak a kaposvári telephelyükön a Keleti Ipari Parkban magyar munkatársakkal. Az űriparba szeretnének betörni, már tárgyalnak erről. 
A Kaposváron megtelepedett török cégekről Dombi Péter, a Kaposvári Fejlesztési Központ ügyvezetője nyújtott ismertetőt. A Sisecam 329 munkavállalóval, évi 330 ezer tonna csomagolóüveget gyárt majd 2025 elejétől. A boros, sörös és befőttes üvegeket hazai és a szomszédos országok piacaira szánják. A gyárat a Dogus építi most 737 dolgozóval. A Metyx 216 óta gyárt kompozit termékeket, főként szélkerék alkatrészeket Kaposváron, az idén egy 4500 négyzetméteres csarnokot húznak fel az évi 8 ezer tonna terméküknek és 300 dolgozójuknak, az épület gyártási és raktározási célt szolgál. 

 

Már vannak működő kapcsolatok, óriási távlattal  

Azt szeretnék, hogy a keddi tájékoztató után egyre több somogyi cég vezetői elgondolkodnának azon, hogy a termékeik piacképesek lehetnek-e Törökországban, mondta Varga József, a SKIK elnöke, aki feltette a kérdést, hogy vajon a város felkészült-e arra, hogy Kaposvár egyfajta török gazdasági központ legyen. Működő kapcsolatok már létesültek Somogyban: a nagyatádi Büttner Kft. beszállító együttműködést alakított ki török vállalatokkal már évekkel korábban. Acélipari alapanyagokat és alkatrészeket importálnak Törökországból, és jó tapasztalataik vannak az együttműködéssel. Vannak távlatok a török-magyar kapcsolatokban, hiszen Törökország hatalmas, és óriási gazdasági ereje van, mondta Büttner Tamás ügyvezető.     

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában