Bértárgyalás

2024.02.07. 09:06

Ötezren még várják, mit hoz a konyhára az idei bértárgyalás

A helyi érdekvédők 2024-re átlagosan 15–18 százalék jövedelem-emelkedést szeretnének elérni. Felkészültek az elhúzódó egyeztetésekre, van, ahol 3–4 forduló után születhet megállapodás.

Harsányi Miklós

Fotó: Lang Róbert

- A nagyobb helyi vállalkozások közül jelenleg 15-nél zajlanak bértárgyalások – mondta Svajda József, a Magyar Szakszervezeti Szövetség megyei vezetője. – Ezeknél a cégeknél csaknem ötezren dolgoznak. Az édes-, illetve húsipari társaságok, továbbá a szolgáltatókon kívül a fém- és elektronikai cégeknél is folytatódnak az egyeztetések. 

Svajda József szerint sikerként könyvelhető el, hogy az egyik somogyi kommunális cégnél 2024-ben közel 34 százalékkal emelkedik a dolgozók jövedelme. Az alapbéremelés és a tavalyi inflációs kompenzáció beépítésén kívül a cafeteria csaknem a duplájára nő. Egy másik fémipari vállalkozásnál 13 százalékkal ugrott meg a munkatársak alapbére. Arról is megállapodtak, hogy az eddigi fejenként, havi 20 ezer forintos cafeteria összege 30 ezer forintra emelkedik és ezen felül a 13. havi bér kifizetésére is kitér a megállapodás. Napokon belül két nagy élelmiszergyártó képviselőivel folytatják az egyeztetést. Az egyik helyen 20, a másiknál 21 százalékos béremelési igénnyel léptek fel. Az érdekvédők az egyik hulladékszállító cégnek ugyancsak 20 százalék emelést kértek, a héten várják a munkáltató ajánlatát. 

Az idén átlag 15–18 százalékos jövedelem-növekedést akarnak elérni Somogyban. Arra is felkészültek, egy-egy helyen csak a harmadik vagy a negyedik forduló végén írják alá a megállapodást, 2023-ban öt egyeztetés volt a rekord. 

– A cégvezetők az első megbeszélésen gyakran azt hozzák fel, hogy nincs pénz béremelésre – avatott be Svajda József. – Mi viszont arra hívjuk fel a figyelmet, hogy az adott körülmények között miként lehetséges a dolgozók jövedelmét növelni. Döntő cél az alapbéremelés. Azt is tapasztaljuk, egyre több helyen pluszpénzt adnak a dolgozóknak azért, hogy megtartsák a csapatot. Van, ahol jelenléti vagy lojalitási díjat fizetnek, máshol ösztönzőt vagy három év munka után már törzsgárdajutalmat is adnak. 

Gyorsan lelépnek a fiatal szakemberek

A bértárgyalásokon egymást kölcsönösen tiszteljük és a megegyezésre törekszünk – emelte ki Svajda József
– A munkáltatók is tisztában vannak azzal, ha nincs munkaerő, akkor nincs profit sem. Sok cég komoly nyomás alatt kénytelen működni, mivel kevés a képzett és megfelelő gyakorlattal rendelkező munkaerő. Márpedig Kaposváron is szükség van erre a bejelentett nagyberuházások miatt. Ha nem fizetik meg a munkaerőt, akkor egész egyszerűen továbbállnak, és ahogyan tapasztaljuk, a szomszédos országokba, leginkább Ausztriába mennek dolgozni. 
Svajda József szerint különösen a 35 év alatti, fiatal, mobilisabb dolgozók döntenek gyorsan. Ha a cégüknél nem úgy alakul az életük, akkor körbenéznek a munkaerőpiacon, s ha megtalálják a számításukat, akkor azonnal munkahelyet váltanak. Az MSZSZ megyei vezetője szerint ezért senkit nem szabad elítélni, érthető, ha a dolgozók minél magasabb bért és egyéb juttatást akarnak. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában