Bolhón kezdődik a védekezés

2024.03.06. 19:08

Naponta tízezrével ontja a homokzsákot a bolhói üzem

Homokzsákvarró üzemet adtak át Bolhón szerdán. A Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság (DDVIZIG) gyárában naponta több tízezer zsákot tudnak elkészíteni. Bencs Zoltán, a DDVIZIG igazgatója az eseményen elmondta, nagy szükség van a zsákokra, mert volt olyan tízéves időszak a vízügyi ágazatban, amikor csaknem 30 millió homokzsákot kellett felhasználni.

Marosi Gábor

Kínából vásárolta meg a vízügy azt a zsákvarrógépet, mellyel szerdán elkezdték gyártani az ár- és belvízvédelemhez szükséges homokzsákokat Bolhón. Az eszközzel egy műszakban nagyjából 16 ezer zsákot tudnak készíteni. Ezt azt jelenti, hogy három műszakos munkarendben majdnem 50 ezret lehet gyártani. Bencs Zoltán, a DDVIZIG igazgatója elmondta, ha az országban bárhol szükség van homokzsákokra, 24 órán belül biztosítani tudják. 

A zsákvarró üzemet az egykori határőr laktanyából alakították ki a vízügyesek. A dél-dunántúli igazgatóságnak Somogyban és Baranyában csaknem ötven telephelye van, azonban nem rendelkeztek olyannal, ahol meg tudták volna valósítani az üzemet, ezért esett a választás Bolhóra. 

– Ez volt az egyik indíttatás, a másik pedig, hogy hol van olyan munkaerő, akiket be lehet vonni a gyártásba – emelte ki Bencs Zoltán. – Az üzemet a közfoglalkoztatási mintaprogram keretében kezdtük el felújítani. A kollégákat is ebben a programban alkalmaztuk először, de szerdától öt embert felvettünk az állományba és mostantól a vízügyi igazgatóság alkalmazásában dolgoznak – emelte ki az igazgató. 

A beruházásra a közfoglalkoztatási mintaprogram első ütemében 94 millió forintot költött el a vízügy, és a saját költségvetésükből is jelentős összeget tettek hozzá. Az alapanyagra majdnem 40 milliót fordítottak és a szállításhoz szükséges teherautót is több mint 20 millió forintért vásárolták meg. A bolhói üzemben március elejétől ismét dolgoznak közfoglalkoztatottak, mely programnak a keretösszege hasonló az előző programéval. 

Bencs Zoltán elmondta, hogy Magyarországon található 12 vízügyi igazgatóság közül csak nekik van homokzsákvarró üzemük. Ez azt is jelenti, hogy baj esetén az egész országnak tudnak segíteni a bolhóiak. A DDVIZIG igazgatója hozzátette, jó kapcsolatot ápolnak a horvát, a szlovén és a román vízügyi szervekkel is, ezért ha szükséges, akkor a határ menti országokat is tudják zsákokkal támogatni.

Önállóságot teremtettek a vízügyesek

Réthy Pál, a Belügyminisztérium közfoglalkoztatási és vízügyi helyettes államtitkára az eseményen elmondta: a rendszerváltozást követően, miután a magyar honvédségnél leépítették a létszámot, nagyon sok honvédségi és határőrségi ingatlan gazdátlan lett, vagy maradt az államnál funkció nélkül. Ezért is nagy öröm, hogy a vízügy vagyonkezelésbe vette a bolhói területet. Réthy Pál kiemelte, az Országos Vízügyi Főigazgatóságnak különböző fajta zsákokból összesen több mint 6,8 millió van készleten jelenleg. 

Egy-egy árvízi eseménynél azonban ez a szám kevésnek bizonyulhat. A helyettes államtitkár hozzátette, a 2010-es árvíz idején 8,5 millió homokzsákot kellett felhasználni, ezért is fontos, hogy önellátó legyen a vízügy. A homokzsákvarró üzem átadásán részt vett Biró Norbert, a Somogy vármegyei közgyűlés elnöke, valamint Nagy Csaba baranyai országgyűlési képviselő, a Dél-dunántúli Területi Vízgazdálkodási Tanács elnöke is. 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában