Kistermelők

2024.03.11. 09:36

Százak kaptak zöld könyvet évente

Az idén 35 éves lett a kistermelők zöld könyve, amely lehetővé tette, hogy az addig a nagyüzemek által megvásárolható növényvédelmi készítményeket kistermelők is megvehetik és felhasználhatják, ám a megvásárláshoz bizonyos szakmai ismereteket meg kell szerezni.

Kovács Gábor László

 A zöld könyvhöz egy 80 órás tanfolyamot kell elvégezni, és ennyi év alatt 6-7 ezer zöld könyvet adtak ki, évi átlag 100-120-at Somogyban. A múlt héten 43 ember vizsgázott, a tanfolyamokat a Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara Somogy Vármegyei Szervezete szervezi és bonyolítja le. Rendkívül sikeresnek és eredményesnek tartják az ismeretterjesztőnek is mondható rendszert, mondta Tóth István kaposvári növényvédelmi szakmérnök. Felhívta a figyelmet arra, hogy ismeretek szükségesek ahhoz, hogy a készítményeket okszerűen és szakszerűen használják a szántóföldi kultúrában vagy a zöldség-gyümölcs termesztésben. 

Nem károsíthatja az egészséget

A zöld könyves engedély nemcsak arról szól, hogy valaki megvásárolhatja és felhasználja, hanem a felhasználás módját is szabályozza úgy, hogy a felhasználó sem a saját sem mások egészségét ne károsítsa. Hangsúlyos az élővizek, védelme talajvédelem, sőt kiemelten fontos az élő szervezetek közül a méhek védelme. Az elmúlt 25 évben komoly növényvédelmi mérgezés nem fordult elő, és az elmúlt években nagy kárt okozó méhpusztulás sem volt Somogyban. A kormányhivatalban évek óta nem találkoznak méhész perekkel, a panaszok száma minimális, holott Somogyban 1600 méhészet és 96 ezer méhcsalád van. 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában