időjárás

2020.08.07. 07:00

Éjjel-nappal perzsel az augusztusi forróság

Visszatér a forró nyári idő Somogyba. Erős UV sugárzással és éjszaka sem szűnő kánikulával csap le újra a nyár.

Sonline

Forrás: Shutterstock

Fotó: Monika Wisniewska

Pénteken még tovább emelkedik a hőmérséklet, már szinte mindenütt eléri a maximum hőmérséklet a 30 fokot, többfelé meg is haladja azt.

Sok-sok napsütésre, igazi strandidőre számíthatunk, csapadék nélkül. A déli, kora délutáni órákban erős lesz az UV sugárzás (UVI 7-8)! Ezért érdemes odafigyelni a megfelelő fényvédőszerek használatára.

Mérsékelt, időnként kissé élénkebb keleties szél fújhat ezzel felfrissítve a levegőt. Az éjszaka folyamán nagy változás nem történik az időjárásban, így aztán forró éjszakára készülhetünk. Hajnalra kissé felfrissül a levegő.

A jellemző hőmérséklet átlaga (oC):

csütörtök délután 27,

péntek reggel 16,

péntek délután 30,

szombat reggel 18 fok körül alakul.

A LEGVALÓSZÍNŰBB FOLYTATÁS:

- A hétvégén és a jövő hét első felében hamisítatlan nyaralóidőre készülhetünk, sok napsütéssel, kánikulával. Csak elvétve alakulhat ki frissítő záporeső, zivatar, és általában gyenge lesz a légmozgás. A hőmérséklet reggelenként 18, délutánonként 31 fok körül alakul.

Ugyan jelenleg fronthatás nem terheli a szervezetünket, de az átlagosnál melegebb idő tartós stresszt gyakorol mindenkire. Különösen a kisgyermekekre és idősekre jelent veszélyt a meleg. Fontos odafigyelni az elveszített folyadék és az izzadással távozó sók pótlására, lehetőség szerint izotóniás ital fogyasztása javasolt a hőségben. Mivel a hőmérséklet az éjszakai órákban is magasnak mondható, ezért nyugtalanul aludhatunk, nem tudjuk kipihenni igazán magunkat, így a szervezet egyre jobban elfárad.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!