Vihar

2023.06.23. 12:36

Ritka, hármas szintű figyelmeztetést adott ki az Európai Viharjelző Szolgálat

Sonline

Ahogy arról hírt adtunk korábban kárt is okozó szél- és jégvihar érkezhet Somogyba pénteken délután. Az Estofex (Európai Viharjelző Szolgálat) Somogyra a legmagasabb, 3-as szintű figyelmeztető előrejelzést adott ki, mely Európa szinten is ritka. Somogyban és Baranyában rendkívül heves szupercellák jöhetnek létre délután és este.

A időjárási helyzet előrejelzési szempontból nem egyszerű, de a legfrissebb modellek alapján már körvonalazódik egy menetrend arra vonatkozóan, hogy hol és mikor jöhetnek a zivatarok – írja az Időkép.

A katasztrófavédelem javaslata ó szerint az erős szél miatt tanácsos fedett helyre vinni a kerti bútorokat, szerszámokat, kisebb cserepes növényeket, nehogy a szél felkapja ezeket és károkat okozzon velük. Érdemes áramtalanítani a pincét és magasabbra vinni azokat a tárgyakat, amelyekben a víz kárt tehet. Ha tehetjük, az autónkkal parkoljunk épületektől, fáktól távolabb. Ha elmegyünk otthonról, csukjuk be az ablakokat. Ha viharosra fordul az időjárás, ne tartózkodjunk vízben, a Balatonnál pihenők vegyék komolyan a viharjelzőrendszer jelzéseit. Javasolt a vihar ideje alatt egy épületben menedéket keresni. 

Ha villámlik, javasolt számolni a villámlás és a dörgés között eltelt időt. Ha ez 15 másodpercnél rövidebb, a vihar közel van, húzzuk ki az elektromos eszközöket a konnektorból. Kerüljük a vizesblokkokat, ne fürödjünk, zuhanyozzunk, mossunk kezet. Ne fogjuk meg a csöveket, radiátorokat, fémszerkezeteket.

Akit a szabadban ér a vihar, ne álljon fa alá. Ha erdőben vagyunk, álljunk a fák törzsétől öt méterre. Ha kerékpározás közben lep meg bennünket a vihar, fektessük le a biciklit és menjünk tőle néhány méterrel távolabb. Ha semmilyen menedék nincs a közelben, guggoljunk le és érintsük össze a két sarkunkat, így a legkisebb egy villámcsapás veszélye. Ne használjunk esernyőt, a papírjainkat, telefonunkat tegyük egy nejlonzacskóba. Autóban, tömegközlekedési eszközön védve vagyunk a villámoktól, ne fogjuk meg ezek fém alkatrészeit. Ha egy fesztiválon ér minket a vihar, kövessük a biztonsági személyzet utasításait.

Ha bárki bajba jutott emberrel, állattal, veszélyes helyzettel találkozik, hívja a 112-es segélyhívó számot.

Borítóképünk illusztráció!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!