Megyei időjárás

2023.08.26. 08:00

Strandidő vár ránk hétvégén is

Durván meleg lesz a hétvégén.

Sonline.hu

2126249477

Fotó: alphaspirit.it

Szombat hajnalban, az északi, északkeleti megyékben még lehetnek fokozatosan gyengülő záporok, zivatargócok, de többnyire gyengén felhős égbolt lesz jellemző. A reggeli órákban várhatóan mindenütt megszűnik a csapadék.
Napközben folytatódik a nagyrészt napos, nyaraló idő, csak átmeneti fátyol- és mérsékelt gomolyfelhősödések zavarják meg itt-ott a napsütést. A hajnali zivatarok eloszlását követően már nem valószínű említést érdemlő csapadék kialakulása a nap folyamán.
Az északnyugati országrész kivételével tovább fokozódik a hőség. Délen, délkeleten várható a legmelegebb, ott 35-38 fokos csúcsértékek a legvalószínűbbek.
Mérsékelt vagy gyenge légmozgás lesz jellemző, nyugaton ÉNY-i, keleten DNYNY-i irányból.

A jellemző hőmérséklet átlaga (oC):
péntek délután 34,
szombat reggel 21,
szombat délután 34,
vasárnap reggel 19 fok körül alakul.

Folytatódik a kánikula. A tartós hőség leginkább az időseket és a szív-érrendszeri betegeket viseli majd meg, de az egészséges szervezet számára is megterhelő lesz. A megfigyelések szerint ilyenkor fáradékonyság és indokolatlan fáradtságérzet, fejfájás, aluszékonyság léphet fel, valamint fokozódik a fülledtség, ami jelentős terhet ró a szervezetre. A szív-és érrendszeri betegeknél gyakori lehet a szédülés, vérnyomás-ingadozás. Felerősödhetnek a keringési zavarok, vizesedés, nehézlégzés, fulladás jelentkezhet. Erős lesz az UV sugárzás, valamint a hőguta, kiszáradás és leégés veszélye, ezért célszerű a megfelelő védelemről gondoskodni és kerülni kell a déli, kora délutáni órákban a közvetlen napozást. forrás: koponyeg.hu

A LEGVALÓSZÍNŰBB FOLYTATÁS:
- Vasárnap hajnalban, északkeleten még lehet elvétve zivatargóc, majd csökken a légköri feszültség, és napközben ismét napsütéses, nagyon meleg idő kialakulása a legvalószínűbb. Északnyugaton mérsékeltebb kánikula, másutt viszont tikkasztó hőség várható. Délkeleten helyenként a 38 fokot is elérheti a hőmérséklet.
Az este folyamán előreláthatólag hidegfront érkezik az országba északnyugat felől. A Dunántúlon megerősödik az É-i szél, és előreláthatólag elsősorban a Dunántúl térségében, illetve elvétve az északi megyékben alakul ki zivatar. A délkeleti, keleti országrészben még nem valószínű, hogy változást okozna a légköri helyzetben.

- Hétfőn változóan felhős-napos, elszórtan és időszakosan záporokkal, zivatargócokkal is tarkított, nyugaton szeles, mérsékelten meleg idő, keleten még hőség várható. Késő délutánig kevés számban, elvétve, éjszaka viszont már többfelé lehet eső, záporeső, helyenként heves, felhőszakadással, jéggel, szélviharral kísért zivatar.

- Kedden hullámzó hidegfront alakíthatja időjárásunkat. Előreláthatólag szerte az országban tovább csökkenhet a hőmérséklet. Az ország nyugati felében hűvös, szeles, de többségében változóan napos idő a valószínűbb elvétve kialakuló záporral. Ezzel szemben a keleti országrészben még meleg, kissé fülledt idő ígérkezik, és a változó erősségű felhőzet mellett heves zivatarok is előfordulhatnak.

- Szerdára egyelőre változóan napos-felhős, de már inkább napos idő látszik kialakulni. Többnyire csapadékmentes idő valószínű, az északkeleti országrészben látszik még esély egy-két szórványos zápor, zivatargóc kialakulására. Mérséklődik a légmozgás.

- Csütörtökre zömében napos, szélcsendes, ismét melegedő, de még kellemesen meleg időjárási helyzet körvonalazódik. forrás: eumet.hu

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!