Elkerülhető a tragédia

2017.09.18. 11:30

Holtan találták meg az eltűnt horgászt – nem viselt mentőmellényt

A Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata kampányt indít a csónakból horgászók életének védelme érdekében.

Böcz Zoltán

Kezdődik az őszi horgász szezon így rengeteg pecás indul a nyílt víz felé a nagy fogás reményében. Legutóbb Keszthelynél tűnt el egy horgász, akinek már csak a holtestét találták meg néhány napos keresés után. Az idős férfi feleségével indult halat fogni, ám a hirtelen feltámadt erős szélben a csónakjuk felborult. A házaspár együtt kezdett el úszni a part felé, de időközben a férj eltűnt. A segítségért kiáltozó feleséget egy közeli horgász hallotta meg. Az eltűnt férfit nagy erőkkel kezdték keresni, de rossz vége lett a balesetnek.

Az MTI-nek Bagyó Sándor, Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának vezetője azt mondta, hogy a házaspár csónakjában ott volt a mentőmellény, de nem vették fel, ez okozta a tragédiát. – Bár csak másodfokú viharjelzés idején kötelező a csónakban a mentőmellény viselete, de erősen ajánlott elsőfokú viharjelzés idején, illetve korlátozott látási viszonyok között, így ködben, este és éjszaka is – közölte az eset kapcsán Bagyó Sándor.

A szonár csak a csónakot találta meg a Balaton fenekén.

Ehhez az esethez kísértetiesen hasonló történt pár nappal később a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Vadnán. Itt is a csónakból esett a vízbe egy horgász, aki ugyancsak azonnal elmerült. A baj mindkét esetben elkerülhető lett volna ha a mentőmellény nem a csónakban pihen. A most induló kampány célja, hogy minél több horgász értse meg, hogy a mentőmellénynek nem a csónak orrában van a helye, mert az csak akkor nyújt esélyt a túlélésre, ha azt a gazdája felveszi. Nem véletlenül hívják életmentő eszköznek.

A kampány keretén belül a szokottól eltérő módon hívják fel a vízimentők a horgászok figyelmét az eszköz használatára.

https://www.facebook.com/vizimentok/photos/a.149590305101863.29460.139792899414937/1559450644115815/?type=3&theater

Ezek is érdekelhetik