mindenkit hazavárnak

2017.10.06. 11:30

Nincs kaszni, nincs biztonsági öv – két keréken veszélyesebb

A motorosokat a bukósisakon és a védőruházaton kívül semmi sem óvja a komolyabb sérülésektől.

Molnár Gábor

Az idei évben ezidáig több mint 400 közúti közlekedési baleset történt Somogy megye útjain. Harminckettőben motorkerékpárosok, negyvennyolc esetben segéd-motorkerékpárosok voltak érintettek. A balesetek négy százalékát motorkerékpárosok, hét százalékát pedig segédmotorosok okozták. A legfőbb baleseti ok a sebesség helytelen megválasztása volt.

A rendőrség azt tanácsolja a motorosoknak, mielőtt nyeregbe pattannak vizsgálják, vagy vizsgáltassák át járműveiket, s a szükséges javításokat mindig szakember végezze el. – Mindig az út- és látási viszonyoknak megfelelő sebességgel hajtsanak, tartsanak biztonságos követési távolságot – hívta fel a figyelmet a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság. – Az irányváltást mindig időben jelezzék, s mozgásuk legyen kiszámítható a többi közlekedő számára is.

A motorosok és utasaik sokkal védtelenebbek, mint a személyautókban vagy tehergépkocsikban ülők. – Nincs körülöttük a jármű karosszériája, nincs biztonsági öv és légzsák – hangsúlyozta Bakó Zsuzsanna sajtóreferens. – A motorosokat a bukósisakon és a védőruházaton kívül semmi sem óvja a komolyabb sérülésektől. Fontos tehát, hogy körültekintően, a szabályok betartásával közlekedjenek, hiszen a biztonság a legfontosabb.

Az ősz beköszöntével hatványozottan fontos, hogy a járművezetők – így a motorosok is – mindig az időjárási-, látási- és útviszonyoknak megfelelően vezessenek. – Nagyobb követési távolság tartásával megelőzhetőek az erre az időszakra leginkább jellemző balesetek – emelte ki Bakó Zsuzsanna. – Ebben az időszakban (is) fokozottan figyelni kell a zebrák, iskolák, buszmegállók környékén figyelmetlenül az úttestre lépő gyalogosokra.

Az úttestre lehullott falevelek jelentős közlekedésbiztonsági kockázatot jelenthetnek, különösen akkor, ha a reggeli pára, eső, vagy más csapadék miatt átnedvesednek. Ezek ugyanis olyan csúszóssá is válhatnak, mint ha jég borítaná az úttestet. A veszély másik oldala, hogy a falevelek eltakarhatják a közúti jelzéseket, s a burkolat hibáit, közöttük a mély kátyúkat is. A hajnali, illetve kora reggeli fagyok is komoly veszélyt jelenthetnek, hiszen jeges foltok alakulhatnak ki az úttesten, így az óvatlan sofőrök könnyen veszélyhelyzetbe kerülhetnek. Különös figyelmet kell fordítani a tapadási viszonyok váratlan, jelentős és kedvezőtlen megváltozására, amennyiben hidakon, felüljáróban, árnyékos területeken, vagy éppen erdős útszakaszokon közlekednek.

Jó tanácsok a rendőrségtől

  • Minden esetben ellenőrizze gépjárművét indulás előtt!
  • Győződjön meg arról, hogy az első és hátsó fényszórók, az irányjelzők, a féklámpák és a ködlámpák tiszták és megfelelően működnek!
  • Gondoskodjon a szélvédők tisztaságáról, és belső párátlanításáról (speciális kendővel, légkondicionáló használatával)!
  • Az ablaktörlőlapátokat cserélje ki, ha azok megrepedtek, vagy más okból nem képesek betölteni a funkciójukat!
  • Az ablakmosó-berendezés legyen mindig feltöltve!
  • Ha a gumiabroncs mintázatának mélysége nem megfelelő, vagy az abroncs egyéb okból alkalmatlan a biztonságos közlekedésre, gondoskodjon a cseréjéről!
  • -Közlekedjen körültekintőbben, óvatosabban, tartson nagyobb követési távolságot az elöl haladó jármű mögött és tervezzen hosszabb menetidőt!
  • Nedves, csapadékos úttesten számoljon a féktávolság jelentős növekedésével!
  • Lakott területen kívül, éjjel, vagy korlátozott látási viszonyok esetén számítani kell fényvisszaverő mellényt nem viselő gyalogos, vagy kerékpáros közlekedésére!
  • Tartsa észben, hogy az úttestre lehullott falevelek különleges közlekedésbiztonsági kockázatot jelentenek!
  • Ködben hajtson lassabban, tartson nagyobb követési távolságot, tartózkodjon az előzéstől, kapcsolja be a ködfényszórót, s mellőzze a távolsági fényszórók alkalmazását. Pihentesse a szemét, iktasson be több pihenőt.
  • Minden esetben használja a biztonsági övet!
  • Kell a napszemüveg

    Legyen mindig napszemüveg nálunk, hiszen ősszel a napfény a szokásosnál is ragyogóbb lehet, mely jelentős tükröződést okozhat, s így korlátozhatja a látást. Különösen a napfelkeltét követő, valamint a naplemente előtti órákban – ami gyakorlatilag egybe esik a reggeli és késő délutáni csúcsforgalom idejével – számolnunk kell a szemből érő napsugarak vakító hatásával. A napellenző ilyenkor nem nyújt megoldást, csak a napszemüveg. A napfény vakító hatása szennyezett szélvédő esetén fokozódik, ezért fontos, hogy tiszta és páramentes legyen.

    Ősszel gyakoribbak a vadelütések, melynek több oka is van (például a szarvasok párzási időszaka, mely szeptemberre és októberre esik, és a vadak gyakoribb vonulása). Ezért óvatosabban és körültekintőbben közlekedjünk olyan útszakaszokon, ahol vadállatok megjelenésére számolnunk kell. A fokozott óvatosság különösen hajnalban és alkonyatkor indokolt. Amennyiben az út környezetében vadállatot látunk, mindenképpen lassítsunk, hiszen a vadon élő állatok általában csoportosan mozognak.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában