fő a biztonság

2017.11.10. 10:00

Veszély az utakon: a gumiabroncsot ellenőrzik a rendőrök

Csúszós utak, veszélyes pillanatok a közlekedésben: a műszaki biztonság egyik alapkövetelménye a futómű és a gumik kifogástalan állapota.

Harsányi Mikló

– A megfelelően megválasztott téli autógumikkal vészfékezés esetén jelentősen lerövidül a féktávolság, mely főleg az autópályákon, nagy sebességnél akár életet is menthet – közölte Orbán Zoltán, a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense. – A téli gumik használata a csapadék kellő elvezetésével és a biztonságosabb úttartással a zord körülmények közötti egyenletes haladást biztosítja. Minden járműre csak olyan méretű gumiabroncsot szabad felszerelni, amelyet a járműgyártó cég meghatározott. A nyári gumi 7 Celsius fok alatt már nem teljesíti feladatát.

A rendőrök megyeszerte rendszeresen tartanak közúti közlekedési ellenőrzéseket, ennek során minden esetben megvizsgálják a járművek műszaki állapotát és ahhoz tartozó okmányok érvényességét. A vizsgálatok kiterjednek a gumiabroncsok állapotára is. Magyarországon nem kötelező a téli gumi felszerelése, azonban használata erősen ajánlott. A gumiabroncs bordamélységének minimum 1,6 milliméternek kell lennie, ellenben szakemberek azt javasolják, hogy télen lehetőleg minél nagyobb profilmélységű gumikkal vegyenek részt a forgalomban a közlekedők.

Orbán Zoltán arra is felhívta a figyelmet: külföldi utazás előtt célszerű tájékozódni, hogy az érintett országban kötelező a téli autógumi vagy a hólánc használata. Ha igen, akkor a szükséges felszerelések ne induljunk útnak, mivel ezek meglétét akár az adott országba lépésnek a feltételévé is tehetik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában