régi történet

2017.12.27. 11:30

Konkurenciaharc: kézigránáttal robbantották be a diszkó bejáratát

Ezúttal egy 1994-ben történt bűncselekményt elevenítünk fel: ismeretlenek berobbantották a balatonlellei Y diszkó ajtaját.

Molnár Gábor

– Egy sörétes kézigránáttal ismeretlenek felrobbantották a balatonlellei Y diszkó bejáratát a hajnali órákban még 1994 szeptemberében – számolt be az esetről akkor az MTI. – A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság kiadott közleménye szerint a robbantás beszakította a már zárva tartó szórakozóhely faajtaját, de személyi sérülést nem okozott.

A tűzszerészek megállapították, hogy egy M 75-ös műanyagházas sörétes kézigránát robbant a szórakozóhely bejáratánál. Az ügyben a fonyódi rendőrkapitányság folytatja a vizsgálatot. A sors különös fintoraként éppen a robbantással megbízott, s a rendőrség által már jól ismert bűnözőkön múlott, hogy nem követelt áldozatot a konkurenciaharc, amelynek első célpontja a balatonlellei Y diszkó volt.

A történtekről közel egy évvel az eset után 1995 júniusában tartottak sajtótájékoztatót Kaposváron a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányságon. Kiss Csaba, a fonyódi rendőrkapitányság bűnügyi osztályának vezetője elmondta, a balatonlellei Y diszkó egyik alkalmazottja riasztotta őket, közölve: ismeretlen személy berobbantotta a bejárati ajtót. A rendőrség előbb arra kereste a választ, van-e összefüggés az akkori eset és az ország különböző pontjain történt robbantások között. Ezt egyértelműen elvetették, ám az eljárás során akkor nem jutottak az elkövetők nyomára.

Az időközben felderített adatok révén az ügy ez év áprilisában vett fordulatot. A nyomozás eredménye szerint a robbantásos merényletet az egyik fonyódi diszkó üzemeltetője tervelte ki. Célja az volt, hogy valamilyen módon kárt tegyen a konkurens szórakozóhelyekben és ezzel saját vendégkörét növelje.

Egész listát állított össze a kiszemelt és az üzlete számára konkurenciát jelentő vendéglátó helyekről. Előbb egy küzdősportokkal foglalkozó csapatot akart megbízni, akiknek azért fizetett volna, hogy verjék szét a megadott vendéglők berendezését. A sportolók azonban nem vállalták a megbízást.

A fonyódi diszkó portása és társa viszont igent mondott, mindkét férfi oroszlányi volt. A munkáért, azaz a listán szereplő első számú diszkó felrobbantásáért, 60 ezer forintot ígért a megbízójuk. A szeptemberi robbantás két elkövetője tisztában volt az eszközül alkalmazott gránát hatásával, vagyis azzal, hogy az a becsapódás közvetlen közelében lévők halálát okozza és a súlyosan sérültek száma is jelentős lesz.

Feltehetően ezt akarták elkerülni azzal, hogy húzták-halasztották a terv végrehajtását és csak a főszezon után, a diszkó bezárást követően szánták el magukat a robbantásra. Az épületben két alkalmazott tartózkodott. Ők a tetőtéri szobákban voltak, ezért nem történt személyi sérülés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában