tolvajtempó

2019.11.20. 09:05

Ellopta volna az erdőt, átjelölve a határokat

A területhatárok megváltoztatásával egy Natura 2000-es területről akartak fát lopni.

K.G.

Forrás: Pixabay

A Kaposvári Járási Ügyészség nagyobb értékre elkövetett lopás kísérlete és természetkárosítás bűntette miatt emelt vádat azzal a büntetett előéletű 66 éves kaposvári férfival szemben, aki nagyobb értékű fát kísérelt meg ellopni így az egyik Kaposvárhoz közeli erdőből.

A vádlott fakitermeléssel foglalkozott és jól ismerte azt a területet, ahol alkalmazottaival 2018 májusában a hatóság által jóváhagyott tarvágást végeztek. Azonban azért, hogy a szomszédos erdőterületen lévő fákat is megszerezze, a kitermelésre kijelölt terület határait megváltoztatta úgy, hogy a jelöléseket a szomszédos erdőben a mezsgyéhez képest jóval beljebb helyezte el.

A munkásoknak nem volt tudomásuk a munkaterület jogellenes megváltoztatásáról. 70 köbméter fát termeltek ki a szomszédos erdőterületről, amikor a kerületvezető erdész megjelent a helyszínen, így a közel 1 millió forint értékű lopott fát már nem tudták elszállítani.

A férfi a bűncselekményt Natura 2000-es besorolású, kiemelt jelentőségű természeti és különleges madárvédelmi területnek minősülő erdőben követte el, amely a tarvágás miatt jelentősen megváltozott, így természetkárosítás bűntette miatt is felelnie kell. Az ügyészség börtönbüntetés és közügyektől eltiltás kiszabására tett indítványt azzal, hogy amennyiben a vádlott bűnösségét az előkészítő ülésen beismeri, a bíróság a szabadságvesztés hosszát 1 év 10 hónapban határozza meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában