beavatkozás

2020.08.19. 09:00

Hol ház állott, most kőhalom: a pincébe szakadt a háló

A tűzoltók bontották le a júliusi villámárvízben súlyosan megsérült böhönyei családi ház tűzfalát szombaton. A statikus javasolta a munkát, félő volt, hogy a fal a szomszéd házra dől.

Harsányi Miklós

Tűzoltóautó zárta el az utat szombaton a Bethlen Gábor utcában, a közelben darus autó állt bevetésre készen. Aládúcolt családi ház, a bejárat közelében deszkahalom, törmelék és gerendák, az udvaron lefóliázott szigetelőanyag, raklapra pakolt cserép. A Kaposvári Önkéntes Tűzoltó és Életmentő Egyesület, a Böhönyei Tűzoltóság és a csökölyi önkéntes tűzoltók segítettek a bajba került családon. Csatárláncban dolgozott a harmincfős csapat. Bontottak, pakoltak, mentették a menthetőt.

Vargáné Kiss Barbaráék otthona július végén jött heves esőzés után vált lakhatatlanná.

– Borzasztó érzés volt először szembesülni a kárral – mondta a középkorú nő. – Azt a pillanatot soha nem felejtem el. A vihar épp három hete pusztított, az egész olyan, mint egy szörnyű álom. A víz ellen nem volt menekvés. Egy élet munkája veszett oda.

Dohszag áradt a pincéből, a törmelékhalomban egy sarokkád látszott. A pincébe szakadt a gardrób, a fürdő és a spájz, s a konyha és a háló fele. Amíg a tűzoltók a tetőn dolgoztak, az asszony a varrógépet kereste. Nyoma veszett, s a holmik nagy része is tönkrement. A törmelékhalmok mindenhol, a falak megrepedtek, a baj bármikor bekövetkezhet. Bodó László, a Kötél parancsnoka is óvatosságra intett. Azt mondta: elkerülhetetlenné vált a tűzfal lebontása, a szomszéd házat veszélyeztette. – Figyelj, nehogy rád dőljön a tégla – figyelmeztette egy önkéntes társát, aki két lépést hátrált. Geiszt Gábor, a csökölyi tűzoltó-egyesület parancsnoka elmondta: mindenki az első hívó szóra jött segíteni. Reggeltől délutánig megállás nélkül dolgoztak, s elbontották a veszélyesnek ítélt falat.

Vargáné Kiss Barbara három leányát egyedül neveli, a nagyobbik egyetemista, a fiatalabbak középiskolások. A kétgenerációs házban édesanyjával és annak párjával éltek együtt egészen addig, amíg nem következett be a júliusi villámárvíz. Azóta rokonoknál találtak menedéket. A korábban takarosan rendbe tett, mára lakhatatlanná vált ház után még öt évig kell fizetni a felvett hitelt.

– Fantasztikus emberek a tűzoltók, csodálatos, hogy ennyit segítenek – mondta Vargáné Kiss Barbara. – Egyelőre fogalmam sincs, hogy miként, de a gyerekeim miatt muszáj rendbe tenni a házat, az életünket. Soha nem adok fel semmit. Csak azt nem tudom, mivel érdemeltem ki ezt az egészet... – sóhajtott maga elé.

Ezek is érdekelhetik