eltűnt gyerekek

2021.05.25. 14:00

Szöknek a gyerekek, bele a semmibe

Május 25-én, kedden tartják az eltűnt gyermekek világnapját. Somogyban 2020-ban több mint 600 körözést rendeltek el a kiskorúak eltűnése miatt, ez az előző évhez képest 14 százalékos csökkenést jelent.

Harsányi Miklós

Fotó: Shutterstock

– Az eltűnt és bántalmazott gyermekek világnapjának egyik jelképe a kék nefelejcs – közölte Orbán Zoltán, az SMRFK szóvivője. – Ez adta az alapgondolatot, hogy papírból hajtogatott kék virágok hívják fel a figyelmet a nemzetközi emléknapon a gyermekek eltűnésének jelenségére, okaira, a csellengés veszélyeire, a megelőzés fontosságára. A bűnmegelőzési szakemberek kérik, hogy aki egyetért a kezdeményezés céljával, az hajtogasson papírból készült, kék virágot, majd fényképezze le és tegye közzé #keknefelejcs#eltungyermekekvilágnapja megjelöléssel.

A megye rendőrkapitányságain kiskorúak eltűnése miatt tavaly több mint 600 körözést rendeltek el. Ez az előző évhez képest 14 százalékos csökkenést mutat. Az összes eljárás 94 százaléka a kaposvári, a marcali és a fonyódi rendőrkapitányságon indult, döntően az illetékességi területeken lévő gyermekotthonokból, gyermekvédelmi intézetekből engedély nélkül eltávozó, illetve az eltávozásról vissza nem térő neveltek eltűnése miatt. Orbán Zoltán azt is közölte: az eltűntek nagy részének tartózkodási helyét egy-két héten belül, maximum egy hónapon belül megállapítják vagy önként visszatértek az otthonba.

Máté Mártonné balatonboglári tanácsadó szakpszichológus kiemelte: a probléma döntő többségében ott jelentkezik, ahol a családon belüli kötődés nem eléggé erős. Ez az állapot a korai gyerekkorban alakulhat ki, s alapját az anya-gyermek kapcsolat képezi. Személyes együttlét és közös cselekvés: a szakember szerint döntő, hogy legyen szó akár tanulásról, játékról vagy munkáról, a szülő cselekvően, életszerűen legyen jelen a gyermek mindennapjaiban. Így alakulhat ki, hogy a gyermeknek a szülő legyen a legfontosabb. A mai, rohanó világunk veszélyei kapcsán arra is felhívta a figyelmet: a digitális világ egyes fiatal anyákat szinte beszippant, s előfordulhat, hogy adott esetben a szükségesnél kevesebb figyelmet fordítanak a gyermekre. Ha például egy kisfiú vagy kislány játszik, s a szülő ugyan jelen van, de ha közben a telefonját nyomkodja, akkor nincs meg a valódi, cselekvő együttlét. Máté Mártonné azt mondta: bármilyen probléma esetén érdemes azonnal nevelési tanácsadó, pszichológus vagy épp krízis tanácsadó segítségét kérni. A pedagógiai szakszolgálat munkatársai megyénk valamennyi járásában megtalálhatóak.

 

Mindegy, hogy honnan tűnt el a fiatal

A körözések elrendelése során nem különböztetik meg a családból, illetve az intézetekből eltűnteket. A rendőrség a gyermek eltűnésének bejelentését követően haladéktalanul elkezdi a keresést a családtól, illetve gyerekotthontól, s egyéb rendelkezésre álló adattárokból, nyilvántartásokból álló és beszerezhető adatok, információk alapján. Ide sorolható többek közt a személyleírás, a ruházat, a különös ismertetőjel és a családi és baráti kapcsolatok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában