Rafkó

2022.02.28. 09:19

Éveken át lopott árammal világították meg a söröskriglit a Balatonnál

A balaton parti söröző áramellátását megoldotta a tulaj "okosba".

Sonline

Fotó: Shutterstock

Bélyeghamisítás bűntette és nagyobb értékre elkövetett lopás miatt emelt vádat az ügyészség azzal a negyvenes éveiben járó férfival szemben, aki villanyszerelő bevonásával csökkentette a villanyóra által rögzített fogyasztási adatokat, és ezzel együtt a szolgáltató bevételét is.

 

A vádlott több mint tíz éve üzemeltetett egy Balaton parti sörözőt. Az évek során kapcsolatba került egy villanyszerelővel, aki kellő szakképzettséggel rendelkezett ahhoz, hogy fogyasztásmérőket manipulálni tudja, ezért 2013-tól kezdődően minden évben megbízta a társát azzal, hogy az éves leolvasást megelőzően a villanyórát tekerje vissza az általa kért értékig. A villanyszerelő ezt úgy oldotta meg, hogy a fogyasztásmérőt a hitelesítő plomba eltávolítása után leszerelte, majd lakóhelyére vitte, ahol annak számlálóját mechanikus módon a valós értéknél kevesebb értékre állította.

 

A vádlott a villanyszerelő közreműködésével hat éven keresztül több mint 22.000 kWh áramot lopott el, amivel a szolgáltatót közel 1 millió forinttal károsította meg. Miután a nyomozó hatóság tudomást szerzett az áramlopásról, a felderítést az is segítette, hogy a villanyszerelőnél megtaláltak egy olyan papírt, melyre felírta a vádlott villanyórájának azonosítóját, és azt is, hogy a fogyasztásmérőt milyen értékre kell visszaállítani.

 

Az ügyészség vádiratában a férfival szemben felfüggesztett börtönbüntetés kiszabására, és vagyonelkobzásra tett indítványt. 

Címkék#áramlopás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában