Megelőzési tanácsok

2022.10.06. 15:52

Közel kétszáz lakástűz ütött ki idén Somogyban

Idén szeptember végéig 189 lakás gyulladt ki Somogyban. A lakástüzek következtében 12 ember sérült meg, ketten pedig életüket vesztették.

Sonline

Hatvan alkalommal a kéményben keletkezett a tűz, de gyakori volt, hogy a konyhában, a hálóban, tárolóban, vagy a nappaliban csaptak fel a lángok. A legtöbb lakástűz elektromos problémára, nyílt láng használatára, a fűtés hibáira, főzésre, vagy dohányzásra vezethető vissza. 18 épület oltásakor gázpalackok jelenléte nehezítette a beavatkozást.

A Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szerint a legbiztonságosabb, ha úgy vágunk neki a fűtési szezonnak, hogy előtte egy szakember ellenőrizte a fűtőeszközünket, és egy kéményseprő megvizsgálta a kéményünket. Magánszemélyek számára ingyenes a kéményseprés, viszont a családi házakhoz előzetes időpont-egyeztetést követően megy ki a kéményseprő.

Ezt a kemenysepres.katasztrofavedelem.hu oldalon, vagy a 1818-as hívószámon a 9-es és 1-es menüpontot kiválasztva lehet megtenni.

Hibás vagy szabálytalan kémény működtetése esetén kéménytűz és szén-monoxid-mérgezés következhet be. Szeptember végéig 22 szén-monoxiddal összefüggő eset miatt riasztották a somogyi tűzoltóegységeket és két ember szenvedett szén-monoxid-mérgezést.

A szén-monoxid mérgezés tüneteit az állampolgárok gyakran összetévesztik az influenzával, hisz kezdetben szédülés, fejfájás, hányinger jelentkezhet, ám az oxigénhiány eszméletvesztéshez vezethet és agykárosodást is okozhat.

A szén-monoxid megjelenése nem kifejezetten a fűtési időszakhoz köthető, de leginkább ilyenkor ijednek meg az emberek, hogy mit tehetnek ellene. A szakemberek a megfelelő érzékelő vásárlását tanácsolják.

Ezen a linken elérhető a megbízható és a megbízhatatlan készülékek listája.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában