Balatoni helikopterbaleset: nem erősítették meg a lezuhant gép anyaghibáját

Anyaghiba okozta műszaki meghibásodás okozhatta a negyvenéves rendőrségi helikopter balesetét a Balatonnál, hangzott el a Balaton Fejlesztési Tanács legutóbbi ülésén a közbiztonsági tanácsos szájából.

Kovács Gábor László

Véleménye szerint több szerencsés mozzanat is közrejátszott abban, hogy a két pilóta egy karcolás nélkül megúszta a balesetet. Számított, hogy az egyikük egy rendkívül képzett pilóta volt, aki betanuló pilótával repült. Kis magasságban történt a műszaki meghibásodás, amitől aztán elkezdett pörögni a helikopter, és ahogy vizet ért a gép, úgy fordult az oldalára. Közben a pilóták ki tudták nyitni az ajtaját, illetve a szélvédő üveg is kitört, így kijutottak a vízbe a légijárműből. A szeptember 7-én a gyakorlatozás közben történt balesetről az első bejelentés két perccel a történtek után érkezett. A két pilótát hat perc múlva már felvette egy közelben haladó magánhajó, miközben a vízi rendészet hajója is úton volt. 

Megkérdeztük az Országos Rendőr-főkapitányságot, hol tart a baleset ügyében indított vizsgálat. A vizsgálatot katonai légügyi hatóságként a Honvédelmi Minisztérium Állami Légügyi Főosztálya és légiközlekedési balesetvizsgáló osztálya közösen folytatja, valamint a Somogy Vármegyei Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti osztálya is eljárást indított. Vizsgálatuk lezárásáig a légi baleset okáról megalapozott kijelentés nem tehető, állítják. A helikopter minden előírt technikai felkészítésen, vizsgán, éves és időszakos karbantartáson részt vett, azokon megfelelt, repülésre műszakilag alkalmas állapotban kezdte meg a gyakorlatot. A pilóták valamennyi szükséges képesítéssel, repülőorvosi minősítéssel rendelkeztek, a repülési feladat végrehajtására az előírásoknak megfelelően felkészültek. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában