A hibás farokrotor miatt zuhanhatott a Balatonba a rendőrségi helikopter

A Sonline.hu csütörtökön elsőként számolt be róla, hogy egy rendőrségi helikopter zuhant a Balatonba. 15 óra előtt Balatonszéplak közelében, a parttól körülbelül 300 méterre zuhant a vízbe egy MD 500E típusú helikopter, a szakértők szerint a farokrotornál lehetett valamilyen műszaki hiba.

Koszorus Rita

Fotó: NEMETH LEVENTE FOTO

A légijármű a rendőrség közleménye szerint gyakorlat közben csapódott a vízbe, ketten utaztak benne, ők  nagyobb sérülések nélkül megúszták a légibalesetet. A rendőrség vizsgálja a baleset körülményeit. Úgy tudjuk: vitorlázók mentették ki a gyakorlatozó rendőröket. 

Szakértők szerint nehéz megítélni mi vezetett a csaknem tragédiába torkolló balesethez, de az bizonyos, hogy a farokrotorral lehetett gond.  – Vagy átesett a farokcsavar, vagy a vezérlés hibásodott meg a farokrotornál, vélekedett Schauer Rudolf, aki jól ismeri ezt a típust, korábban vezetett is ilyet. 


A kaposvári pilóta hozzátette: a farokrotor szerepe a repülés során, hogy egyensúlyban, s így a levegőben tartja a helikoptert. – Az aktív éveimben velem is történt hasonló, de ott átesett a farokcsavar és amiatt kezdett el pörögni a gép, de le tudtam vele szállni. Ez egy olyan fajta hiba, hogy ha egy helikopter rendesen karban van tartva, nagyon ritkán fordul elő, tette hozzá Schauer Rudolf. 

A szerkesztőségünk birtokába jutott felvételeken is jól látszik, hogy a helikopter gyorsan vizet ért. Schauer Rudolf szerint egy ilyen helyzetben nem igazán van idő feleleveníteni a kiképzés során elsajátított vészhelyzeti teendőket. 

Arra a kérdésünkre, hogy a vízbe zuhant helikopter totálkáros -e, vagy még javítható a pilóta azt mondta: pénz kérdése a helyreállítás, de műszakilag nem lehetetlen . 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában