Megelőzés

2024.02.14. 18:00

Megelőzéssel roppantanák meg a bűn gerincét Siófokon

Bűnmegelőzési szakemberek interaktív előadást tartottak a Siófoki Szakképzési Centrum Krúdy Gyula Technikum és Gimnáziumban a diákoknak.

Harsányi Miklós

 – A kiberbiztonsággal kapcsolatban az előadók hangsúlyozták, hogy a biztonságos környezet megteremtésével, tudatos internethasználattal és adataik fokozott védelmével a kockázatok jelentősen csökkenthetők – tájékoztatott szerdán a Somogy Vármegyei Rendőr-főkapitányság (SVRFK).

Közleményükben arra is felhívták a figyelmet: az internet névtelenségébe burkolódzva sokan úgy gondolják, hogy bármit megtehetnek, besározhatják, megalázhatják a másikat. Az angol nevén cyberbullyingként is emlegetett jelenség legalább olyan veszélyes, mint annak offline verziója, nem egy esetben végződött már tragédiával.

– Az így szerzett sebek hosszú távú károkat eredményezhetnek - főleg - a gyermekek személyiségfejlődésében – közölte az SVRFK.  – A következmények között lehet az önbizalomvesztés, alacsony önértékelés, ingerültség, folyamatos stressz, szorongás, dezorientáltság, teljesítménycsökkenés, a bizalmi kapcsolatok megromlása, elszigetelődés, önkárosító viselkedésformák, súlyos mentális, pszichés és pszichoszomatikus betegségek kialakulása, végső esetben pedig az öngyilkossági kísérlet is.

Az internet használata során számos veszély fenyegeti a felhasználókat és számítógépeiket, okostelefonjaikat, tableteiket. A rendőr-főkapitányság azt is közölte: ezekkel szemben a megfelelő biztonsági intézkedésekkel és magatartási szabályok tudatos betartásával lehet védekezni.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában