Életfogytiglanra ítélték a gyújtogató kettős gyilkost

Ítéletet hirdetett a bíróság a Csokonai utcai kettős tűzhalál ügyében. Mint ismert, egy izraeli állampolgárságú, fiatal palesztin férfit azzal vádoltak, hogy 2018 őszén féltékenységből megfojtotta egyetemista barátnőjét és annak édesanyját, majd felgyújtotta a kaposvári albérletüket.

Kovács Gábor László

Egy hete éhségsztrájkol a börtönben, ezért kissé kókadt – így írta le a bíróságnak védencét az ügyvéd. A borostás vádlott valóban kissé gyenge hangon kezdett beszélni, de aztán belelendült. Közben vizet is kért a tárgyalóteremben, de csak műanyag pohárban kaphatott, palackost nem. Az ügyész kérdésére, hogy miért nem vesz ételt magához, azt felelte, hogy tiltakozik, mert a Kaposvári Törvényszék az ügyében nem az igazságot keresi. Ragaszkodott ugyanis ahhoz, hogy újra meghallgassák a tűzoltósági szakértőket, és szerette volna látni a kiadatásáról szóló iratokat, mert szerinte Izrael azt szabta a kiadatása feltételéül, hogy a jelenlétében ismételjék meg az eljárást, ne csak felolvassák a szakértők korábbi vallomását. Ügyvédje is szóvá tette, hogy nem volt lehetőségük egy izraeli magánszakértői véleményt lefordíttatni.

Három orvosszakértő és három tűzszakértő adott szakvéleményt az ügyben, ennek elegendőnek kell lennie, válaszolta a bíró. A perbeszédében Fekete Róbert ügyész kifejtette, hogy három, egymástól független tűzgóc volt a lakásban, ami gyújtogatásra utal. Felhívta a figyelmet arra, hogy a hűtő teteje a teamécsesek körül kormos volt, vagyis a tűz már égett, amikor a mécseseket onnan elmozdították. Életszerűtlennek tartotta, hogy a nők elalvás előtt tegyenek égő teamécsest a hajuk közelébe.

Fotók: Lang Róbert

A szakértői vélemények találgatásokra épülnek, önmagukban és egymással is ellentétesek, mondta Herke Csongor ügyvéd. Rámutatott, hogy fennállt a lehetősége annak, hogy az égő matracból felszabaduló mérges gázok miatt a sértettek előbb elvesztették az eszméletüket, aztán meghaltak. Megkérdezte, ha valóban egy puha tárggyal megfojtották a nőket a tűz keletkezése előtt, akkor hogy került kis mennyiségű szénmonoxid a tüdejükbe?

Nem volt gyilkosság, baleset történt, és végig jó volt a kapcsolata a barátnőjével, mondta az utolsó szó jogán a vádlott, aki szerint nem menekült, inkább tisztázni akarta a helyzetet. Ezután Vadócz Attila bíró kihirdette az ítéletet: életfogytiglani fegyházbüntetésre ítélte úgy, hogy legkorábban 40 év múlva bocsátható szabadlábra.

Igazságtalannak tartja az ítéletet a vádlott 

Igazságtalanság! – fakadt ki magyarul a vádlott az ítélet hallatán. Vadócz Attila az ítélet indoklásakor elmondta: ha egy belülről bezárt lakás két szobájában egyszerre három helyen nyílt láng okoz tüzet, és két egészséges fiatal nő összeég, míg a harmadikként ott lévő férfi kijut arra nehezen van más magyarázat, mint a gyilkosság. Az izraeli szakértői véleményt úgy értékelte, hogy valóban terjedhet felülről a tűz, ám az ajtók nem égtek ki, és nem érthető, hogyan fentről hogyan jött le a tűz és gyújtotta meg a matracot. A bíró biztos benne, hogy nem volt olyan kiadatási alku Izrael és Magyarország között, ami a magyar joggal ellentétes. Időközben megérkezett a vádlott rokonsága, négy szakállas, fiatal férfi, akik csendben hallgatták végig a tárgyalást. Hallották azt is, hogy a vádlott és a védője felmentésért fellebbezett, így az ügy a Pécsi Ítélőtáblán zárul majd le.       

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában