Szépül Balatonszárszó

2017.07.21. 18:49

Csukás István karakterei közt játszhatnak a gyerekek

Kulturális értékeit is tovább gazdagítja Balatonszárszó az idén. Szobrot emelnek József Attila emléke előtt, versutcát alakítanak ki, s Csukás István népszerű karaktereiből építenek játszóteret a színház mögé.

Gyeszát Zsolt

Hosszú sor állt szerda délelőtt a Csukás Színház kapujában. De nem volt zárva a teátrum, pusztán megtelt az épület, elfogytak a jegyek a Mekk Elek előadásra. A nagy érdeklődés miatt délután kellett megismételni a gyerekek tömegét vonzó műsort. Még Dorogi Sándor polgármestert is kellemes meglepetésként érte, mennyien álltak sorba egy nyári hétköznap délelőttjén, hogy bejussanak az emblematikus színházba. Ám valójában mindig is a családok adták a látogatók zömét Szárszón, így aligha meglepő, sokkal inkább üdvös a látvány.

– Öltözővel korszerűsítjük a színházat az idén, s az épület mögött egy teret is kialakítunk a gyerekeknek, hogy a műsorok előtt és után is találkozhassanak a Csukás-életmű figuráival – mondta Dorogi Sándor. Ez a beruházás is egy nagyobb fejlesztési csomag része, mintegy százmilliós támogatás érkezik a településre, melyből a turisztikai lehetőségeiket is gazdagíthatják. – Éppen a már meglévő sajátos értékeinket fejleszthetjük a forrásból – emelte ki a polgármester. Ám egy régi álmot is valóra váltanak: versutcát alakítanak ki a településen. Egy olyan sétányt, ahol néhány száz méteren verseket és részleteket lehet majd olvasni nagyjainktól. Valójában a József Attila múzeumnak is egyfajta plusz attrakciója lehet ez, hiszen aki elmélyül a versek között, szívesen megtekinti a múzeumot is. S mivel az idén decemberben lesz 80 éve, hogy elhunyt a nagy költő Balatonszárszón, egy szobrot emel a tiszteletére az önkormányzat.

A gyerekek örök kedvence Süsü.

Dorogi Sándor úgy véli: minél inkább rá tud építeni a helyi lehetőségeire egy-egy község vagy város, annál színesebbé válik a Balaton is. Hogy Szárszó tavaly az év települése lehetett, abban nagy szerepe volt a környezetkultúrának és a közmunkaprogramnak. A környezetet az idén még tovább színesítik a kulturális fejlesztések mellett: a százmilliós forrásból kerékpáros pihenők kialakítására is fordítanak.

A reformáció emlékév kapcsán egy három kilométeres zarándoksétány is készül, mely a reformáció történetét hirdeti majd a látogatóknak. S többek között a nevezetes 1943-as szárszói Magyar Élet Konferenciának is emléket állít.

Hamarosan 50 millió forintból a mai igényeknek és elvárásoknak megfelelően korszerűsítik a helyi termelői piacot. Mint megtudtuk, egy hosszú távra szóló fejlesztési programja is van Balatonszárszónak, melyben ipari park, lakópark építése is szerepel. Az utóbbi időben több fiatal a településre költözött, a polgármester szerint jelentős a gyerekek száma is. Továbbra is azon dolgoznak, hogy városi címet kapjon a község.

Balatonszárszó–Nagyvárad–Nagyszalonta: irodalmi háromszög épül

Sokan látogatják a szárszói József Attila múzeumot, mely év közben is rendszeresen várja az érdeklődőket. Dorogi Sándor polgármester egy irodalmi háromszög ötletét is felvetette. Mely nem is alaptalan, hiszen egy ideje már eredményes együttműködést folytat a balatonszárszói József Attila és a nagyváradi Ady Endre múzeum. Kölcsönösen látogatják, s népszerűsítik egymást. Viszont a háromszög harmadik csúcsa a nagyszalontai Arany János múzeum lehetne a szárszói polgármester szerint. Már a nagyszalontaiakat is felkereste az együttműködés reményében.

Abban bízik, hogy a közös munka révén még jobban megismerhetik nagy költőinket határon innen és túl. Akár közös osztálykirándulásokkal is színesíteni lehetne majd a törekvést a jövőben, hiszen a diákok mindhárom múzeumot megjárhatnák egy hangulatos irodalmi körút során.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában