Fesztivál

2017.07.23. 10:30

Éles kasza és erős kéz kell az aratáshoz

Gamási, somodori, fiadi és somogybabodi csapatok mutatták be tudásukat a somogybabodi aratófesztiválon.

Kovács Gábor, [email protected]

– Jó éle legyen a kaszának, meg jó erőben legyen, aki húzza! – ez a legfontosabb a kézi erővel történő aratásnál a 73 éves Kurucz Lajos szerint. A somogybabodi férfi és csapata régóta járnak aratóversenyekre. – Nyolc-kilenc évesen kezdtem segédkezni – emlékezett vissza Kurucz Lajos. – Akkoriban még mezítláb jártak a gyerekek, felsebezte a tarló a lábat. Tizenöt évesen kaszáltam először a téeszben, még nem volt kombájn. Eltörtem a kaszát, és eldugtam, apám megfenyített érte.

Immár 17 éve járnak aratófesztiválokra, három megyébe is. Orciban

– Régen azon volt a parasztember, hogy minél előbb learasson, és magtárba kerüljön a gabona – folytatta Kurucz Lajos. – Kézzel aratni embert próbáló feladat. A hőség miatt, és a kaszát is elég nehéz húzni, bele kell kapaszkodni. Régen apám kaszált, anyám markot szedett, összeraktuk kepébe. Aztán behordtuk kazalba, csépeltük. Ma a feleségemmel és lányommal járunk.

 

Valent Sándor is gyermekként kezdte az aratást. – A kötélhordás, a kévekötők segítségnyújtása a gyerek feladata volt – idézte fel. – Sok családi szokás kötődött az aratáshoz, ezekre is emlékezünk. A kepe hűvösében étkeztünk delente, kedvelt családi ételeket. A munka a harmat felszállástól kezdődött, és este végződött, amikor leszállt.

– Máskor is volt az eső, a bőrcsizmát lehúzta a lábamról, úszott utánam a zokni – mondta Kurucz Lajos. A marokszedő Beráné Horváth Zsuzsa szerint jobban bírják így a hőséget, bár a nedves búzával nehezebb dolgozni.

Gamás, Somodor, Fiad és Somogybabod két csapata vett részt az aratóünnepen. A megnyitón Neszményi Zsolt megyei kormánymegbízott elmondta: Somogyban 250 ezer hektáron folyik mezőgazdasági termelés, most a búzáé a főszerep. Az aratás a legtöbb helyen befejeződött, sikeres éven vannak túl, bár a termés mennyisége elmarad a tavalyitól, a minőségre nincs panasz. Huszti Gábor, a megyei közgyűlés alelnöke kiemelte: a helyi agrárium méltó arra, hogy bekerüljön a Somogy Megyei Értéktárba. Witzmann Mihály, országgyűlési képviselő hangsúlyozta: a somogyi agráriumnak izgalmas a jelene, és lehetőségekkel teli a jövője. Az agrárszektor mellett a turizmus az, ami húzza az erősödő magyar gazdaságot, ennek példája lehet a babodi aratóünnep.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában