Továbbtanulás

2017.07.21. 15:00

Nemzetköziséggel erősít a Kaposvári Egyetem

Habár a Kaposvári Egyetem nem tartozik a tíz legnépszerűbb magyar egyetem közé, mégis egyre többen akarnak a somogyi megyeszékhelyen tanulni. Ezzel együtt egyre erősebben van jelen a Guba Sándor utcai campus nemzetközi vérkeringésben.

Kovács Gábor

Mint megtudtuk, az idén huszonegy külföldi hallgató szerzett diplomát a Kaposvári Egyetemen. Korábban nem volt példa arra, hogy a nem magyar anyanyelvűek közül ilyen sokan diplomázzanak az intézményben. A külföldi jelentkezők közül mintegy 350-en képzelik el jövőjüket a campuson.

Az elmúlt esztendő kiemelkedő felvételi jelentkezési eredményét ugyan az idén nem tudta megismételni a Kaposvári Egyetem, de a súlyos demográfia válság ellenére is sikerült az elmúlt öt év átlagát teljesíteni az első helyes jelentkezések tekintetében – közölték portálunk érdeklődésére. A Kaposvári Egyetemre az idén 2433-an jelentkeztek, az első helyen pedig 1033-an jelölték meg az intézményt. A jelentkezők 47 százaléka pedagógiai, 22 százaléka agrár, 17 százaléka gazdaságtudományi, míg 15 százaléka művészeti képzési területen szeretne továbbtanulni. Tovább nőtt az érdeklődés a kereskedelem és marketing szak iránt, hasonlóan az újonnan bevezetett vidékfejlesztési agármérnök levelező képzéshez. A mezőgazdasági mérnök szak is a legkeresettebb képzések közé tartozik. Továbbra is a legkedveltebb szakok egyike a színészművész képzés, amelyre idén is több mint 300-an jelentkeztek. Az országos tendenciákhoz hasonlóan az óvodapedagógus képzésében is többen szeretnének tovább tanulni. Töretlen a gyógypedagógiai szak népszerűsége is, ahol az Emberi Erőforrások Minisztériuma 350-ről 310-re csökkentette az állami ösztöndíjas képzés ponthatárát.

A nagy egyetemek vonzották a legtöbb jelentkezőt az idei felvételiken, tudtuk meg a felvi.hu tájékoztatásából. Az alapképzések pedig gazdálkodási és menedzsment és a mérnök informatikus a legnépszerűbb. A jelentkezők többsége az idén vagy az elmúlt egy-két évben érettségizők közül került ki, és valamely nagy tudományegyetemet választották első helyen. Az összes jelentkező körében a legnépszerűbb intézmények között toronymagasan az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Debreceni Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a Budapesti Corvinus Egyetem és a Budapesti Gazdasági Egyetem képzéseire egyaránt ötezernél több első helyes jelentkezés érkezett. Az ELTE-re 12 ezernél is többen jelentkeztek első helyen. A 10 legnépszerűbb intézmény között ott találjuk még az Óbudai Egyetemet és a Nemzeti Közszolgálati Egyetemet is.

Az összes jelentkezőt tekintve a Budapesti Corvinus Egyetem Gazdálkodástudományi Kara vezeti a karok népszerűségi sorrendjét, több mint 4200 első helyes jelentkezővel. Több mint kétezer jelentkező választotta első helyen az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar, a Budapesti Gazdasági Egyetem Pénzügyi és Számviteli Kar, a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Kar képzéseit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában