Tárlat

2017.07.14. 13:38

Farsangi gegnek indult, s hagyomány lett a miniatűr

Negyed évszázadnak mély nyoma van, egy emberöltőnyi kedves emléket halmozott fel mára a Szín-Folt Galéria. Az 1996-os első miniatűr kiállítás is úgy él még Kimmel Ágnesben és Szabó Károly Attilában, mintha csak tegnap lett volna.

Gyeszát Zsolt, [email protected]

Huszonöt éves jubileumi kiállítására készül a házaspár július végén. Hiszen 25 éve szerves része, valódi színfoltja Kaposvárnak a képkeretező üzlet feletti galéria. Ám lapunk kérdésére nem pusztán egy-egy emléket, hanem korszakokat idéznek fel két és fél évtized távlatából. Ugyanis többször is költözniük kellett az évek során. De minden költözés között eltelt idő egy-egy korszak a galéria életében, s mindnek megvan a maga története…

Szász Endre, Munkácsy-díjas festőművész ajánlotta a közönségnek a galériát 1992. július 31-én. – Többen ma is felemlegetik ezt az időszakot, a kis bensőséges hangulatú, családias galériát – emlékezett Szabó Károly Attila. – Az első pillanattól kezdve olyan telt ház volt, hogy sokan csak a Kontrássy utcán fértek el...

Aligha véletlen, hogy a mai napig is a legkedvesebb évek között tartják számon ezeket. Noha eközben a fennmaradás lehetőségét is keresték. Hisz kezdetekben műkereskedelemmel foglalkoztak, és megpróbálkoztak aukciókkal, árveréssel is, ám mindez nem volt kifizetődő. Szükség volt egy eredeti ötletre, s ekkor született meg az első miniatűr kiállítás gondolata 1996-ban. Bár akkor még inkább csak amolyan farsangi gegnek tűnt, nagy sikert aratott, gyökeret vert a hagyomány.

Közben költözniük kellett, majd az Anker-ház alatti alagsor egyik helyiségét bérelték a Fő utcán. Színes évek voltak ezek. Szakmailag is sikeresebbek, több lehetőségük nyílt a már klub jelleget öltött galériában, ahol presszó is üzemelt. Irodalomi esteket, kamarazenei koncerteket, nemzetiségek heteit rendezték meg, egyre népszerűbb kulturális színtérré vált a Szín-Folt. Majd még egy váltást követően költöztek a mai helyükre a Fő utcán.

Argentínából, Mexikóból, Amerikából, Japánból, Kínából és valamennyi európai országból voltak kiállítóik az elmúlt 25 év során. Több mint tizennégyezer alkotás és több mint ezernégyszáz kiállító, hivatásosak és amatőrök vegyesen… – Egyre nagyobb lett a Szín-Folt Galéria családja – tette hozzá Szabó Károly Attila. – Szabados János, Ungváry Károly, Honty Márta, Csiszár Elek, s még hosszasan lehetne sorolni a neveket...

– Ugyan a miniatűr kedvelőinek tábora is nőtt az évek alatt, de sokat is változott – jegyezte meg Kimmel Ágnes. – Többen is elhunytak már azok közül, akik vásárolták és gyűjtötték ezeket a képeket. De a mai napig megakad a miniatűrökön a Kaposvárra látogatók szeme, s mindig akad olyan, aki visz egy kisebbet emlékbe. Azon pedig a legtöbben elcsodálkoznak, hogy nálunk soha nem kellett fizetni azért, hogy megtekinthessék a tárlatot. Ma sem kell…

Ám a művészek tábora is változott. – Több olyan alkotó volt az évek alatt, aki hozzánk adott be miniatűrt, s erről lett ismert – mondta Kimmel Ágnes.

Még ha üzleti céllal is indult, jelentős kultúraközvetítő szerepet töltött be a 25 év alatt a galéria. – Hiszen nem minden a pénz – jegyezte meg Szabó Károly Attila. – Azt tartom a legnagyobb értéknek, hogy családias közösség alakult ki a művészek között. Rendszeresen visszalátogatnak hozzánk a távoli barátok, akiket egy jó pohár borral köszönthetünk alkalmanként a kiállításokon. S persze Rozi mama elengedhetetlen krumplis pogácsájával. Még be is kereteztem az egyiket.

Folytatnák a gyerekek rajzszakkörét

Néhány napig még látható a nemrég 80. születésnapját ünneplő Szabados János, Munkácsy-díjas festőművész tárlata a Szín-Folt Galériában. Olyan képeket is kiállítottak, melyeket korábban nem láthatott a közönség a művésztől.

Két éve sikeresen pályázott a Szín-Folt Művészeti Alapítvány. Akkor rajzbakokat, s rajzeszközöket vásároltak. Ezeken dolgozhattak a rajzszakkörös gyerekek a galériában, akikkel Soós Tibor rajztanár, festőművész foglalkozott. Többen is tovább tanulnak a gyerekek közül, így abban bíznak, hogy lesznek még érdeklődők, s ősszel folytatódhat majd a szakkör.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában