Lila lombok

2017.07.22. 07:20

A szárazság ellenére is szép az idei szilvatermés

Mennyiségét tekintve közepesnek mondható a szilva az idén, ám a termés jó minőségű, szép a gyümölcs. A kajszihoz kevésbé volt kegyes az időjárás, sok lett a kisebb méretű barack, mint az az export szempontjából ideális volna.

Gyeszát Zsolt

Összesen egy hektáron terül el Kardos László szilvása a balatonlellei határban. A boglári gazda lapunknak elmondta: inkább közepesnek mondható a termésmennyiség az idén. A völgyben elterülő parcelláján tavaly elfagyott a szilva, az idén viszont éppen a völgyben lett több gyümölcs, mint a magasabban fekvő szilvásán. Minőségében szép és nagy méretű a termés, ahogy annak lennie kell. Hiszen a német exportra is csak a kemény, egészséges szilva mehet. Ugyan a szárazság egy kicsit visszafogta a szilvát is, de ahogy megjött a csapadék, sikerült pótolnia a fának a vizet, s meghizlalta a gyümölcsöket. Kardos László hozzátette: ha nem lett volna eső, amikor kell, ilyen szép szilva sem lett volna.

Ám a szilva mellett, egy kevés mogyoróval, őszibarackkal, szőlővel, s öt hektár kajszival is foglalkozik a most 77 éves boglári gazda. A kajszi nagy része is kamionokon hagyja el az országot. Vegyes termést tapasztalt az idén, az egyik parcella erősebb, a másik kicsit gyengébb volt. Így jó közepesnek értékeli az idei barackot.

Tömösváry Máté, a Balaton-Ker-Tész Szövetkezet kereskedelmi vezetője szerint a kajszinak kevésbé kedvezett az időjárás. Nagyon száraz időszak volt akkor, amikor kellett volna a csapadék a baracknak. Méretben elmaradt a gyümölcs az ideálistól, a termés mintegy 60-70 százaléka 40 milliméteres átlag alatt maradt. Rengeteg volt az apró barackból, ez pedig az árakra is rányomta sajnos a bélyegét. Még néhány napig exportálják külföldre a kajszit, utána a belföldi piacokra dolgoznak.

Tömösváry Máté szerint a szilva szezonjának elején még jónak értékelhetők a felvásárlási árak, ám ahogy halad a szezon úgy az árak is csökkennek. Az alacsony felvásárlási árak miatt sajnos az utóbbi időben több gazda is úgy döntött a megyében, hogy az almához hasonlóan kivágja a szilvát is.

Viszik a szilvát, mint a cukrot

Ha valami újdonság és kezd bejönni a szezonja, akkor arra azonnal ráharapnak a vásárlók – így van ez a gyümölcsök és a zöldségek esetében. A kiskorpádi zöldséges-gyümölcsös standnál így sorra állnak meg az autók. Az eladótól megtudtuk, hogy egyre többen keresik a friss, kaposvári szilvát. A vevők egyelőre csak kis mennyiséget vásárolnak belőle, egy vagy két kilogrammot, hiszen ez még azonnali fogyasztásra megy. A befőzni való csonthéjas szezonja még várat magára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában