szociális étkeztetés

2017.08.28. 20:00

Az idén is ingyen kapták az ételt a rászoruló gyermekek

Hetvenhét településből 70 kérte és meg is kapta a nyári szociális gyermekétkeztetéshez szükséges forrást a központi költségvetésből – mondta a vakáció végén tartott sajtótájékoztatóján Szászfalvi László országgyűlési képviselő. A barcsi központtal működő választókerület 104 millió forintot kapott erre a célra, amelyből négyezer gyermek napi egyszeri meleg ebédjét oldották meg.

Kraft-Hosszú Ildikó

Évek óta növekszik a szociális gyermekétkeztetésre szánt forrás, az idén 6,7 milliárd forintból oldják meg országszerte a szünidei étkeztetést. Csaknem 50-nel többen kérték nyárra a gyermekétkeztetést a most záruló szünidőben Barcson, mint tavaly. Az idén 293 volt a létszám, a tavalyi a 250-et sem érte el – tájékoztatott a konyhákat is üzemeltető Barcsi Óvodák és Bölcsőde intézménye. Az iskolás korosztályban 222-en, az óvodások közül 66-an, a bölcsődében pedig öten kérték a napi egyszeri meleg ételt.

A szociális gyermekétkeztetést csak a megfelelő dokumentumok bemutatásával és az intézmények zárva tartásának idejére kérhették a családok. Barcson a drávaszentesi településrészre 30, Somogytarnócára 14 ebédet szállítottak ki a csúcsidőszakban. Az idén nem kérte senki a helyben fogyasztást a barcsi főzőkonyhán, mindenki éthordóban vitte el az ételt.

Szászfalvi László a Barcson tartott sajtótájékoztatón elmondta: nem igaz a baloldal vádja, hogy a jelenlegi kormány nem foglalkozik a nehéz sorsú gyerekekkel, hiszen csak az idei évben 76 milliárd forint jut a rászoruló családok támogatására különböző jogcímeken, ami jövőre 79 milliárd fölé emelkedik majd. A honatya szerint ráadásul az Orbán-kormány volt az egyetlen, amely a szociális nyári étkeztetés és szünidei étkeztetés problémájával foglalkozott és erre programot dolgozott ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában