életmentés

2017.09.29. 14:00

Gyorsabbak lesznek az őrangyalok – új mentők érkeznek Somogyba

Kilencvenhárom új mentőautót vásárolhat az Országos Mentőszolgálat (OMSZ), az erről szóló kormányhatározat a Magyar Közlöny legfrissebb számában jelent meg. A kormány az új járművek és mentéstechnikai eszközök vásárlására közel 4,7 milliárd forintot biztosít.

Koszorus Rita

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője megkeresésünkre azt közölte: a gépjárműpark megújítása már hét éve folyamatosan tart. Hozzátette, idén kormányzati forrásból összesen 193 mentőautót vásárolhat az OMSZ. Ezekből természetesen a somogy megyei mentőállomásokra is jut majd. Győrfi Pál portálunknak azt mondta: négy darab új jármű érkezik Somogyba, ezekből kettő már szolgálatba állt. A vadonatúj járművek a megyeszékhelyen és Siófokon segítik a szakemberek munkáját. Az OMSZ tervei szerint az autóbeszerzés a jövőben is folytatódik majd, évi száz-száz új mentőautó vásárlásával.

– Eredménynek tartom, hogy mi időről időre fejleszteni tudjuk a járműflottát – mondta hétfőn Bődör József, a kaposvári Pannon Mentő Nonprofit Közhasznú Kft. ügyvezető igazgatója. – Csak az utóbbi egy évben hat kisbuszt állítottunk forgalomba, melynek egy része fekvő, a másik ülő betegek biztonságos és kényelmes szállítására alkalmasak. S jó esély van arra, hogy a műszaki programot 2018-ban folytatjuk: legalább 2-3 új jármű megvásárlását tervezzük.

A társaság havonta átlag 5200-6000 beteget szállít a kaposvári, a siófoki, a nagykanizsai valamint a szigetvári kórházba. A járműveik havi 120-140 ezer kilométert tesznek meg, jelenleg naponta 12 betegszállító közlekedik folyamatosan, de egy esetleges műszaki hiba sem okozhat gondot, hiszen három tartalék jármű áll a csapat rendelkezésére. Bődör Józseftől tudjuk: a legutóbb üzembe állított gépkocsikat egyenként 9-11 millió forintért vásárolták meg. A vételár 50 százalékát rendezték, a többit két éves futamidő alatt fizetik be a fixen érkező havi betegszállítási keretből. A betegek biztonságáról 32 sofőr, illetve ápoló gondoskodik, s a csapat előrelátásáról tanúskodik az is, hogy beszerezték már a téli felszerelést. Téli autógumira, hóláncra, és az ablaktörlő lapátokra több mint 1,5 millió forintot fordítottak.

Ezek is érdekelhetik