képgaléria

2017.09.29. 17:41

Külföldiek szántották a somogyi földet

Nyolc iskola 17 versenyzője mérte össze tudását pénteken a nyolcadik nemzetközi középiskolás szántóversenyen Kaposváron: Somogyot három középiskola diákjai képviselték.

Harsányi Miklós

– A versenyen nem csak az derül ki, hogy a jól felkészült diákok közül ki a legügyesebb – mondta Orosz György, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szakképzési referense. – Lényeges cél az is, hogy a fiatalok tovább fejlesszék tudásukat, s folyamatosan gyarapítsák tapasztalatukat.

Szerbiából és Horvátországból is érkeztek indulók, ágy-, illetve válltvaforgató-eke kategóriában igyekeztek minél jobb helyezést elérni. A nemzetközi szabályok értelmében 2000 vagy 6000 négyzetméteres területen bizonyították felkészültségüket a versenyzők, a megméretés előtt Tihanyi József, a Magyar Szántó Szövetséget vezetőségi tagja ismertette a főbb tudnivalókat. Torma Sándor, a házigazda kaposvári mezőgazdasági szakgimnázium és szakközépiskola igazgatója meghatározó kérdésnek tartja, hogy a diákok a lehető legújabb elméleti és gyakorlati ismereteket elsajátítsák és készség szinten alkalmazzák.

– Somogyot a kaposvári, a csurgói és a szőcsénypusztai középiskola tanulói képviselik – folytatta. – A látványos feladatok alaposan próbára teszik a fiatalok tudását.

A 20 éves Vajda Tamás a szőcsénypusztai Széchenyi Zsigmond szakgimnáziumba jár, s mezőgazdasági gépésznek készül. Somogysimonyiban családi gazdaságuk van, gyermekkora óta agrárpályára készül. – Nagyon barátságosan fogadták a versenyzőket Kaposváron, jól érzem magam – mondta. – A megméretésen több mindenre figyelni kell: a nyitóbarázda egyenességére éppúgy, mint a szántási mélységre vagy a záróbarázda minőségére.

Horváth Imre, a szőcsénypusztai középiskola pedagógusa szerint a nemzetközi szántóverseny kiváló lehetőséget biztosít a szakmai együttműködés bővítésére és sikerélményhez jutnak az ifjak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában