képgaléria!

2017.09.26. 17:30

Német katonák szállták meg a kaposvári laktanyát

A Magyar Honvédség Safety Transport 2017 elnevezéssel nemzetközi szállítási gyakorlatot rendez hazai és német résztvevőkkel. Katonák sorakoztak fel kedden a Táncsics Laktanyában, ahol ünnepélyes keretek között kezdődött el a szakmai program.

Harsanyi Miklós

– A közel három hetes kiképzés alkalmassá teszi önöket a bonyolultabb logisztikai feladatok végrehajtására is – hangsúlyozta köszöntőjében Szikszai László alezredes, a 64. Boconádi Szabó József logisztikai ezred parancsnok-helyettese. Zászlófelvonás, díszőrség, ünnepélyes megnyitó: látványos külsőségek mellett kezdődött el a kiképzés. Ilyés Zsolt alezredes azt mondta: ebben az együttműködésben két éve kezdték el a munkát. A német fél felkérésére egy közös logisztikai-szállító alegységet jelöltek ki.

– A két évvel ezelőtti tevékenység Kaposváron kezdődött, akkor az elméleti felkészítést gyakorlati kiképzés követte – folytatta az alezredes. – Megismertük egymás technikai eszközeit, s a résztvevők megszerezték azt a gyakorlatot, ami egy kiképzés, felkészítés, bevetés során fontos lehet. Tavaly Németországban folytatódott az együttműködés, megismertük a kinti fegyverzetet, s a kiképzési követelményeket. Idén tovább fejlesztjük a korábbi eredményeket, Magyarországon hajtjuk végre a feladatot, melynek első fele Kaposváron zajlik. Az elméleti felkészítés keretében a biztonsági rendszabályokkal kapcsolatos tájékoztatóktól a különböző alapadatok megismeréséig számos tudnivalóról szó esik.

Szakharcászati-, illetve sántosi éles lőgyakorlat: ez is a program része. Melynek második felében a bakonyi kiképzőbázisra települ majd ki a teljes állomány, ahol három konvoj vezetési gyakorlatot hajt végre.

Döntő a hatékonyság

A két parancsok-helyettes, Szikszai László és Möller Tino alezredes írta alá az együttműködési megállapodást kedden a Táncsics Laktanyában. A tíz napos képzést úgy állították össze, hogy változatos, szerteágazó feladatot kapjanak a résztvevő egységek, s nagy hangsúlyt helyeznek a feladatok hatékony végrehajtására. S persze a házigazdák azt is szeretnék, hogy a német állomány tagjai minél jobban ismerjék meg városunkat, és környékét. Azt akarják, hogy a kiképzés pozitív tapasztalattal záruljon.

Ezek is érdekelhetik