szezonon túl

2017.09.02. 07:00

Nyitott Balaton – ősszel és télen is vár a magyar tenger

Véget ért a nyári szezon, de nem áll meg az élet a Balatonnál. Ma már a szeptember, október is van olyan forgalmas, mint tíz éve a június.

Koszorus Rita

Sétahajózás a Balatonon, kerékpáros túra, éjszakai töklámpásolás, veteránautó verseny is várja a turistákat az ősszel is nyitott Balatonhoz. Már négy éve munkálkodnak azon a tó körül aktív szakemberek, hogy őszi és téli szezon is legyen. – Ez a Balaton Turizmus Szövetség törekvése – mondta el megkeresésünkre Fekete Tamás, a szövetség alelnöke. – Az idén szeptember 22. és október 16. között hirdetjük meg az Ősszel is nyitott Balaton programsorozatunkat, amelyhez 150 vállalkozás 200 programmal csatlakozik.

Az őszi programok középpontjában elsősorban a gasztronómia áll, s egyre bőségesebb a kínálat. – Egy elég erős fejlődés tapasztalható – értékelte a folyamatot Fekete Tamás. – Erre készültek már gasztrotérképek és tényleg most már a minőséget is figyelembe véve elmondhatjuk: a Balaton egyre inkább egy kiemelkedő gasztrorégióvá válik az országban.

A balatoni gasztronómia kiemelkedő szereplője a nagy hagyományokkal rendelkező balatonszemesi Kistücsök Étterem. Csapody Balázs tulajdonos szerint nem érezhető nagy különbség nyár és ősz között. – Folyamatosan vannak foglalások – mondta el Csapody Balázs. – Nekünk a törzsvendégkörünk nem csak nyáron jön, hanem egész évben látogatnak minket. Hosszú évek óta egész évben nyitva tartunk, s hathetente szezonnak megfelelő, új étlapot készítünk. Csapody Balázs szerint, egyre többen értik meg, hogy ősszel is nyitva kell lenni és a szolgáltatások színvonala is egyre jobb.

A balatonlellei BL Yacht Club az őszi és téli szezonra vonatkozó törekvések talán egyik zászlóshajójának tekinthető. Tavaly télen voltak napok, amikor olyan forgalmat tudott hozni, akár egy nyári hétvégén. Ezt folytatná tovább Tóth Balázs és csapata az idén is. – Mi szeptembertől pörgünk fel – fogalmazott a szakember. – Az őszi szezonnyitó bulink szeptember 23-án lesz, a Chrono Classic veterán túra autós verseny befutójával. De lesz karácsonyi vásár, nagyobb és szebb műjégpálya, téli vitorlás verseny, Márton napi libanapok, tök jó napok és különlegességként az idén hirdetjük meg először a Balatoni Adventi Gasztropikniket. Erre a Balatoni Kör ikonikus borászai és éttermesek érkeznek.

Tóth Balázs hozzátette: a helyi adottságokat domborítanák ki, s kulturális programokkal a környékbelieket is megszólítanák. A szakember szerint, télen és ősszel is érdemes programokat szervezni ezek másképp kifizetődőek. – Így hosszútávon magunknak és a tónak is jót teszünk – fogalmazott Tóth Balázs. – Tehát kell még néhány év ahhoz, hogy megérje anyagilag. De a vendégek nem jönnek, ha nincs miért. Azt gondolom, hogy a vállalkozónak kell proaktívnak lenni. Tehát a környékbeli vállalkozóknak is fel kell eszmélniük és szeptemberben ne vegyék még ki a vízbe levezető lépcsőket, ne zárjanak be a büfések augusztusban, hanem mindenki tegyen hozzá egy kicsit a dologhoz.

Aktívan ősszel is a Balatonnál

Szeptembertől indul a Nyitott Balaton programsorozat keretében a Pecsételd körbe a Balatont kétkeréken akció. Ennek lényege, hogy mozgásra ösztönözzék az embereket, s a tóhoz csábítsák őket, hiszen még ősszel is várhatóak kellemes bringázásra alkalmas napok. – A tó körüli szolgáltatóknál lehet begyűjteni a pecséteket, s a túra végén sorsoláson vesznek részt a sikeresen teljesítők – mondta el érdeklődésünkre Fekete Tamás.

A lényeg persze nem a verseny, vagy a nyeremény, hanem az élmény, s hogy felhívják a potenciális vendégek figyelmét a szolgáltatók: a Balaton ősszel is gyönyörű, s várja a turistákat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában