Kamu munkaközvetítés

2017.09.08. 11:30

Szóbeszéd alapján utaznak: átverhető külföldön a munkavállaló

Egyre kevesebben keresik a hivatalos, megbízható információkat, manapság sokan saját kútfőből merített ötletekkel vágnak neki a nagyvilágnak, ha külföldi munkát keresnek. Ezzel azonban veszélynek teszik ki magukat, könnyen becsaphatják őket a munkavállalás során. 

Kovács Gábor, [email protected]

Elsőként a balatonföldvári rendőrőrsön tettek feljelentés azok, akiket egy zalalövői csaló károsított meg. Ausztriai munkaközvetítésért pénzt kért, majd miután a megadott bankszámlára befizettek az ügyfelei, elérhetetlenné vált. Kétszáz embert csapott be. Az eset néhány éve történt, de most is előfordul ilyesmi.

– Nem a németek vernek át jellemzően, hanem a magyarok, nekem azt ajánlották, hogy magyarokat kint ne is keressek – osztotta meg tapasztalatait a Németországban dolgozó, kadarkúti Horváth István. – Egyes közvetítők azt ígérik, hogy kint kapsz szállást, de néha csak egy odú jut. Nyolc órás állást ígérnek, de az jóval több. A béredből pedig még a közvetítői díjat is levonják. A legkiszolgáltatottabbak a legszegényebbek, akiknek útiköltségre is úgy adnak kölcsön. Őket állítják a gyárakban, csomagolóüzemekben a futószalag mellé. Az első albérletpénzüket is kifizetik nekik, de aztán alaposan lehúzzák a sápot. Az építőiparban is vannak ilyen történetek.

Tóth Luca mutatja be a hazai viseletet külföldön.

Ám a szervezett formában külföldön munkát, segítő tevékenységet vállalók ennél jóval védettebbek. A várdai Tóth Luca Spanyolországban, Granadában Európai Önkéntes Szolgálatot teljesít március óta. Az önkéntesség a fiatalok munkaerő-piaci képességeinek a fejlesztését és az élet- valamint a munkatapasztalatok szerzését is elősegíti.

– Kezdetben itt még a papírok kitöltése is nagy gondot okozott, ami a hat hónapnál hosszabb tartózkodáshoz kell – mondta a 22 éves várdai lány. – A külföldi munkavállalásnál nagy előny a nyelvtudás, és a szervezett háttér mindig biztos pont, lehet kihez fordulni segítségért, mert az egyedüllét nagy frusztrációt okoz.

Az EURES Magyarország megyei tanácsadói az uniós csatlakozás óta látnak el külföldi munkavállaláshoz kapcsolódó tanácsadási, tájékoztatási feladatokat. A csatlakozás után élénk volt az érdeklődés az uniós munkavállalás iránt a megyénkben, amely a 2008-as gazdasági válság eredményeképpen havi 100-150 fős ügyfélforgalmat eredményezett. Az utóbbi két évben azonban az érdeklődők száma jelentősen csökkent. Míg az idén tavasszal egy hónapban 24-en, 26-an jártak az irodában, a nyáron ez a szám tízre, sőt augusztusban nyolcra olvadt, közölte kérdésünkre a Somogy Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztálya.

Uniós munkavállalás esetén az érdeklődők ma már egyre inkább saját maguk gyűjtik ki a kiutazáshoz szükséges információkat az internet, illetve a már kint dolgozó ismerőseik segítségével. Állásajánlatok böngészéséhez is egyre inkább a világhálót hívják segítségül. Sajnos azonban még mindig sok az átverés és becsapás, valamint sokan nincsenek tisztában a külföldi munkaadók elvárásaival, saját maguk képességeivel, a kiutazás feltételeivel. Az EURES hálózathoz fordulók azonban több, megalapozottabb, megbízhatóbb ajánlatot és információt kapnak, mint az újsághirdetések és hallomások alapján útnak induló társaik.

A kormányhivatal hozzátette: a kormányzat törekvéseinek megfelelően az EURES hálózat jövőbeli szolgáltatásai bővülni fognak, nagy szerepet kap majd a hazatérő munkavállalók elhelyezkedésének, karrierindításának segítése. A kormány különböző foglalkoztatási programjának köszönhetően már sokan megtalálták idehaza az elmúlt években a végezettségüknek megfelelő álláshelyet.

Tudnivalók külföldi álláskereséshez

A legfontosabb tudnivalókat szedte össze a profession.hu, amelyet észben kell tartani a kiutazó munkavállalónak. Sehol sincs kolbászból a kerítés. Ismerjük meg, mi vár ránk. Válogassuk meg, hogy kiben bízunk. Ne égessünk fel minden hidat magunk mögött! Legyen annyi pénzünk, amiből bármikor hazajöhetünk. Informáljuk le a munkahelyünket. Kötelező a nyelvismeret. Ne adjuk ki a kezünkből okmányainkat! Váltsuk ki az Európai Egészségbiztosítási Kártyát! Ha a munkaadó a kárunkra eltér a munkaszerződésben foglaltaktól vagy egyéb, a munkaviszonnyal kapcsolatos problémánk támad, segítségért fordulhatunk az adott országban található munkaügyi hivatalhoz, felügyelőséghez. Itthonról a probléma sokszor már megoldhatatlan. A bajba jutott munkavállaló felkeresheti a magyar nagykövetséget is, ahol ideiglenes útlevél kiállításában tudnak segíteni, és tanácsot adnak a hazatérés megszervezésében.

Ezek is érdekelhetik