két jó barát

2017.10.12. 08:22

Felkutatják a lengyel-magyar házasságok utóéletét

Két napon át tartó rendezvénnyel emlékeznek Kadarkúton a lengyel-magyar barátságra.

K. G.

Magyar-Lengyel Barátság napját rendezik Kadarkúton október 19-én és 20-án a KSZC Jálics Ernő Szakgimnázium, Szakközépiskola és Szakiskolájában. Azt sokan tudják, hogy a második világháború idején Balatonbogláron helyeztek el lengyel menekülteket, de más somogyi település, így Kadarkút is fogadott be lengyeleket. Hálából a lengyelek a kadarkúti katolikus templomban egy üvegablakot állítottak.

Házasságok is köttettek: egy anyakönyvi bejegyzés szerint lengyel vőlegény vett el egy magyar lányt, és egy lengyel áldozópap adta össze őket. A püspökség engedélyével tekinthettek be a dokumentumokba a kutatók, egy helybeli pedagógus, Iván Lászlóné a motorja a kutatómunkának. Ennek nyomán ápolnák a lengyel-magyar barátságot egy kétnapos rendezvénnyel.

Történész konferenciának is otthont ad Kadarkút, melyre várják a lengyel konzult is, a Lengyel Légió pedig bemutatja a második világháborús katonai ruházatot. Lengyel ételeket kóstolnak, lengyel táncokkal ismerkednek a két nap során. A fiatalok Lolka és Bolka rajzfimfiguráit színezhetik ki, a magyar és a lengyel történelem figuráiról nézhetnek meg képregényeket. Fekete Balázs, a Lengyel-Magyar Baráti Társaság Somogy megyei elnöke szerint azt tervezik, hogy felkutatják a Kadarkúton köttetett lengyel-magyar házasságok utóéletét, megkeresik a leszármazottakat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában