Senior egyetem

2017.10.12. 17:13

Helyi termékek – a termelőtől érkezik a valódi minőség

A helyi termékek előállítása és vásárlása ma már kétségkívül stratégiai fontosságú, hangzott el a Senior egyetem legutóbbi előadásán. A termelők szerint azonban ez nemcsak választás kérdése, hanem életszemlélet is.

Koszorus Rita

A helyi termékeket általában közvetlenül a termelők értékesítik, emiatt első kézből értesülhetnek a vevők a termelőktől az áru valós tulajdonságairól. Ez csak egy ok arra, hogy helyi terméket vegyünk, hangzott el a Kaposvári Egyetem Senior Oktatási Programjában tartott előadáson.

Szigeti Orsolya egyetemi docens a helyi termékek fontosságáról tartott előadást. – Ma már legalább annyira fontosak a helyi termékek, mint az egészségvédő élelmiszerek – mondta a Kaposvári Egyetem docense. – Mivel ezeket az árukat jellemzően mikro- és kisvállalatok termelik, amelyek többsége önfoglalkoztató a gazdaságot is segítjük, ha helyi terméket vásárolunk.

Perger-Wenszky Lilla a termelők lehetőségeit és nehézségeit ismertette a hallgatósággal. – Egy kistermelőnek keresnie kell a kitörési pontokat – hangzott el az előadáson. – Kiegészítve gasztronómiai szolgáltatásokkal, falusi vendégasztallal együtt már egy egész család megélhetését tudja biztosítani egy manufaktúra.

A LillaLulla termékek megálmodója elmondta: nem egyszerű elérni, hogy jövedelmező legyen a vállalkozás. Értékesítési lehetőségek azonban az elmúlt években egyre több akad. – Nagyon jó hogy mellénk állt a kamara – mondta el Perger-Wenszky Lilla. – Az ilyen helyi termék napok is jó lehetőséget adnak.

A Kaposvári Egyetem rendszeresen ad helyet ilyen rendezvényeknek. – Vannak, akik visszatalálnak hozzánk egy-egy helyi termék nap után – mondta el Lukács Lóránt, kistermelő. – Az lenne jó, ha kiszámítható rendszerességgel egy helyen lenne helyi termék nap. Szerintem a Vigasságok Terén minden második hét péntekén helyi termelői piacot lehetne tartani. Ez más városokban is szokás, hogy a városközpontban tartanak helyi piacot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában