A munka világa

2017.10.27. 10:01

Nyugdíjasokkal töltik fel az üres álláshelyeket Somogy megyében is

Kétezer-tíz óta 740 ezerrel többen dolgoznak hazánkban, ám még így is munkaerőhiány van: csaknem egy évvel ezelőtt kilencvenezer betöltetlen álláshely volt Magyarországon. Az egyik megoldás a nyugdíjasok foglalkoztatása.

Turbéki Bernadett

– Nyugat-Európa a saját munkaerőhiányára a migrációt tartja megoldásnak, vagyis integrálhatatlan, munkavégzésre alkalmatlan embertömegeket enged be – mondta Gelencsér Attila országgyűlési képviselő kaposvári sajtótájékoztatóján. – Magyarországon más megoldást választottunk a probléma megoldására. A cigányságra, a nyugdíjasokra és a megváltozott munkaképességűekre nem mint problémára, hanem erőforrásként tekintünk. A nyugdíjasok felé kettős felelősségünk van: ugyanis ők építették fel az országot, amink van, minden nekik köszönhető, valamennyi területen.

Ma már 19 helyen, csaknem minden megyében megalakult a nyugdíjas-szövetkezet, így elsők között Kaposváron is három hónapja működik Déli Szomszédok néven. A tapasztalatok alapján kedvez a még dolgozni vágyó nyugdíjasok elvárásainak, mert rugalmas munkavállalást biztosít a nyugdíj mellett. A munkaadók olcsó munkaerőhöz jutnak, ami foglalkoztatás szempontjából nem elhanyagolható, és a nemzetgazdaság is jól jár, mert kockázat helyett tapasztalattal rendelkező munkaerőt képviselnek a nyugdíjasok.

Az országban már 40 irodával rendelkezik a Szomszédok Nyugdíjas Szövetkezet, amely már több mint 100 céggel áll kapcsolatban, így 1940 tagjuk közül ezer nyugdíjast foglalkoztatnak országszerte.

– Kaposváron tíz nagyvállalat már csaknem ötven nyugdíjast alkalmaz. A szövetkezet célja, hogy év végére akár 10-15 ezer nyugalmazott vállaljon önként úgy munkát, hogy közben megmarad a nyugdíja, kedvező adózásban részesül, és rugalmas időbeosztásban helyezkedhet el, ha arra van igénye. A munkavállaló nem a foglalkoztatóval, hanem a szövetkezettel van kapcsolatban. Ez utóbbi köti a szerződéseket is, levéve a terhet a munkaadó és a dolgozni vágyó válláról – mondta Vida Péter, a szövetkezet alapítója, aki azt is elárulta, hogy rengeteg nyugdíjas érdeklődik a lehetőség iránt.

– Jó, hogy ezt valaki kitalálta, keveset alszunk éjjel, kitöltjük az időt – mondta Sánta Jánosné, akinek sok ismerőse jelentkezett a szövetkezetbe, amelynek kaposvári irodája a 48-as ifjúsági útján található. – Heti egy-két alkalommal vállalnék munkát, úgy érzem, bármilyen területen bevethető vagyok – tette hozzá Fekete Irén, aki azt is elárulta, hogy utazna a pluszkeresetéből. Ám van, aki inkább alkalmi munkát lát a lehetőségben.

– Szívesen helyettesíteném, ha valaki szabadságra megy, ugyanakkor szeretném kiélvezni a nyugdíjas éveket. Mert szükségünk van a zenére, a táncra – mondta Fekete Árpád, nyugdíjas. Talán épp a hasonló látásmód miatt választották a szövetkezet mottóját: „A zenész nem megy nyugdíjba, amíg van benne zene…”

Egyre több nyugdíjas, egyre kevesebb munkavállaló

Az idén 18 százalékos volt a 65 év felettiek aránya hazánkban. A szakértők szerint 2050-re ez a szám 30 százalékra növekedhet annak köszönhetően, hogy a most dolgozó 50–65 év közöttiek elmennek nyugdíjba, az őket pótló 25 év feletti aktív korosztályban pedig jóval kevesebben dolgoznak. Az ennél is fiatalabbaknak pedig még csekélyebb a számuk. Magyarországon jelenleg hárommillió nyugalmazott van. Közülük csaknem egymillióan 75 év alattiak. Közülük 200 ezren szeretnének nyugdíj mellett dolgozni, így újra a cégek rendelkezésére állhat az elvesztett tapasztalat, tudás. A foglalkoztató lojalitást, szakértelmet, tapasztalatot kap a munkakultúrával már rendelkezőktől. A munkavállalók pedig aktivitással élhetik mindennapjaikat, társaságban lehetnek, és kiegészíthetik nyugdíjukat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában