500. évforduló

2017.10.29. 18:43

Szoborcsoport emlékeztet a somogyi kötődésű reformátorokra

A reformáció 500. évfordulója alkalmából emléktáblát avattak, s istentisztetelet tartottak a kaposvári református templomban. Majd leleplezték és megkoszorúzták a somogyi reformátorok szoborcsoportját a református iskola udvarán.

Gyeszát Zsolt, [email protected]

„Jézus Krisztus tegnap, ma és mindörökké ugyanaz” – áll az idézet azon az emléktáblán, amelyet a reformáció 500. évfordulója alkalmából avattak az istentisztelet előtt a kaposvári református templomban. Mint elhangzott, a vasárnapi istentisztelet többszörös és kiemelkedő jelentőségű ünnep volt a gyülekezet életében, hálaadás és a megemlékezés is egyben. Hiszen nem csak az ötszázadik évfordulóra emlékeztek meg, hanem a kaposvári Lorántffy Zsuzsanna Református Általános Iskola és Gimnázium fennállásának 25. évfordulóját is ünnepelték, s egyúttal hálát adtak azért is, hogy befejeződött az iskolafelújítás első szakasza.

– A múltat csak úgy érdemes megszólaltatni, hogy a jelen számára is legyen mondanivalója – fogalmazott köszöntőjében Huszár Pál, a magyarországi református egyház zsinatának világi elnöke, a Dunántúli Református Egyházkerület főgondnoka. Arról is szólt, hogy az ötszáz év, a magyar nyelvű igehirdetés, a magyar nyelvű szentírás, a magyar nyelvű iskolák, református kollégiumok, a magyar nyelvű könyvnyomtatás mind hozzájárult ahhoz, hogy ma Magyarországon magyarul beszélünk, s magyarul imádkozunk. – Csodálatos dolog ezért hálát adni, sok-sok okunk van a hálaadásra – tette hozzá.

– Jó tudni, hogy a kezdeti lendület után több mint száz esztendővel ma is megújult erővel van jelen városunkban a református egyház – mondta Szita Károly polgármester felidézve a kaposvári reformátusok várostörténeti jelentőségű mérföldköveit, többek között a templomépítést és az iskolaalapítást.

Az istentisztelet után leplezték a Lórántffy iskola udvarán a somogyi kötődésű reformátorok bronzszobrait. Sztárai Mihály, Méliusz Juhász Péter, Kálmáncsehi Sánta Márton és Szegedi Kis István előtt állít emléket a szoborcsoport. Bellai Zoltán református lelkipásztor méltatta őket, s mind mondta: olyan emblematikus alakok ők négyen, akiknek hite, hitvalló bátorsága – máig ható hitvallásokban – meghatározó tanítássá lettek szerte a Kárpátok ölelte hazában.

A megemlékezésen számos egyházi és világi méltóság is részt vett, köztük Steinbach József, a Dunántúli Református Egyházkerület püspöke, a katolikus egyház részéről pedig Varga László megyéspüspök is köszöntötte a gyülekezetet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában