Használható tudás

2017.12.15. 17:30

A Kaposvári Egyetemről egyből a munka világába

Megkezdődtek az államvizsgák a Kaposvári Egyetemen. A hallgatók egy része már munkahelyéről érkezett a campusra, hogy számot adjon tudásáról, megvédje diplomamunkáját.

Koszorus Rita

Tóth Nikoletta mezőgazdasági mérnök levelező szakon végez a Kaposvári Egyetemen. – Jókat hallottam az intézményről, s mivel munka mellett csináltam, fontos volt, hogy odaérjek a vizsgákra, órákra – mondta a fiatal somodori szakember. – De azért is ide jelentkeztem, mert sok ismerősöm végzett itt, nem utolsósorban cégünknek kapcsolata van az egyetemmel.

Nikoletta gyerekkora óta szeretett volna állatokkal foglalkozni, első diplomáját szociálpedagógia szakon szerezte. – Most volt az államvizsgám mezőgazdasági mérnök szakon – mondta el kérdésünkre. – Eredetileg állattenyésztő mérnök szerettem volna lenni, de ez a szak is izgatta a fantáziámat. A fiatal agrárszakember egy somodori mezőgazdasági cégnél dolgozik. Azt mesélte: végigjárta a ranglétrát, hiszen borjúgondozóként kezdte, de ma már telepvezetőként dolgozik.

Gelencsér Martin számára nem kérdés, mit fog kezdeni az egyetemi tanulmányok befejezése után. – Sikerült elhelyezkednem még a diploma megszerzése előtt – mondta a vidékfejlesztő agrármérnök szakon végző kaposvári hallgató. – A Kométa Zrt. munkaügyi osztályán dolgozom, ahol a gyakorlatom is végeztem. Ez kapcsolódik a végzettségemhez, hiszen emberi erőforrás menedzsment szakirányon tanultam.

A fiatalember hozzátette: azért választotta a vidékfejlesztő agrármérnök szakot, mert az édesapja mezőgazdasággal foglalkozik, amelyhez ez kötődik. Valamint sokszínűnek találta a képzést, amely szerinte piacképes. – Jókat hallottam az egyetemről és fontos volt, hogy helyben tanuljak, hiszen kaposvári vagyok – mondta kérdésünkre Gelencsér Martin, aki mesterképzésre is maradna a kaposvári Campuson. – Éppen a mesterképzés elbeszélgetésről jöttem, regionális és környezeti gazdaságtan szakon tanulnék tovább.

A Kaposvári Egyetemen jellemző, hogy a hallgatók még a tanulmányaik befejezése előtt állást találnak. – Nagyon jó a kapcsolatunk a munkáltató cégekkel – mondta Végvári György stratégiai és oktatásfejlesztési rektorhelyettes. – Ez abban is megnyilvánul, hogy közös pályázatokat készítünk a vállalatokkal, a problémáikkal megkeresnek minket, mi pedig igyekszünk azokat megoldani.

Gyakran bombázzák a cégek kéréseikkel az egyetemet, milyen szakemberre volna szükségük. – Ezt mi a hallgatók körében propagáljuk, s igyekszünk adott irányba terelgetni őket – hangsúlyozta Végvári György. – A Kaposvári Egyetem erőssége, hogy a vállalati szakembereket is bevonja az oktatásba, gyakran előfordul, hogy vezérigazgatók tartják az előadásokat. Ezért is lehet piacképes a kaposvári diploma.

Nem beszélve a színészképzésről, amely unikális vidéken, az ötödév végén a színészhallgatók is már szinte kivétel nélkül állással rendelkeznek.

Tudást és közösségi élményt kapnak egy helyen

Nem csupán tudást, hanem közösségi élményt is kínál a Kaposvári Egyetem Senior Oktatási Programja. A siker számokban: négy év alatt több mint 900 regisztrált hallgató és előadásonként átlagosan 322 résztvevő.

Izgatottan érkeztek a hallgatók a Senior Program 8. félévének záró előadására. A résztvevők immár hagyományosan tesztíráson adhattak számot az eddig megszerzett tudásukról. – Nagyon sokrétű ismeretekre tehetünk itt szert a Kaposvári Egyetemen – mondta kérdésünkre Harmat Judit, aki már ötödik félévét teljesítette sikeresen. – Ezt a tudást, amit itt kapunk csak többórás internetes kutakodás után tudnám megszerezni.

– Számomra a legérdekesebb Görög Ibolya protokollszakértő előadása volt, ahol gyakorlatilag szórakozva tanulhattunk – tette hozzá a senior hallgató. – Emellett nagyon megérintett a Varga László püspök úrral folytatott rendkívül személyes hangvételű pódiumbeszélgetés is. Hozzátette: nem kérdés, hogy a következő félévekben is aktív résztvevője lesz a programnak.

Az elmúlt nyolc félév alatt folyamatosan növekedett a regisztrált hallgatók létszáma, amely az idei félévben elérte a 907 főt, ez mintegy négyszázalékos emelkedés a tavaszi szemeszterhez képest. Kóra József, aki a kezdetektől hallgatója a Senior Programnak, úgy véli: nem véletlen ez a népszerűség. Mint mesélte, őt is azonnal magával ragadta az egyetemi miliő.

– Mindössze az első néhány előadást hagytam ki – mesélte a férfi. – A Kaposvári Egyetem által kínált lehetőségről az ismerőseim szóltak. Azóta egyetlen előadást sem hagytam ki – büszkélkedett József. Ez pedig igencsak nagy eredmény, hiszen a férfi nyugdíj mellett dolgozik. – Nyugalmazott erdészként a természettel kapcsolatos témák állnak a legközelebb hozzám – osztotta meg lapunkkal a férfi érdeklődését. – De minden előadás színvonalas volt, élveztem és sokat tanultam belőlük.

Kóra József szerint a Senior Program a tudás megszerzésénél többet ad a hallgatóinak. – Bátran mondhatom, hogy ezek a csütörtöki alkalmak közösségi élményt is nyújtanak számunkra, hiszen itt találkozhatunk barátainkkal és természetesen új ismeretséget is szerezhetünk – összegezte a Senior Program lényegét Kóra József.

Az elmúlt szemeszterben egyébként nyolc tudományterületen, tizennégy tudományágban, húsz előadás hangzott el huszonkét meghívott vendéggel. Az előadók között szerepeltek a Kaposvári Egyetem vezetői is, így Prof. Dr. Tossenberger János kutatásfejlesztési és innovációs rektorhelyettes, akit a nyitóelőadáson hallhatott a közönség. A nagy sikerű Senior Program a következő félévben is folytatódik. A 9. szemeszterben meghívott vendégként érkezik többek között: Dr. Török Gábor történész-politológus és Dr. Garamvölgyi László rendőr dandártábornok is. Emellett az egyetem stratégiai és oktatásfejlesztési rektorhelyettese, Prof. Dr. Végvári György is előadást tart.

Folytatódik a népszerű sütivásár

Minden várakozást felülmúlt az I. Egyetemi Sütivásár, amelyen 177 ezer forint gyűlt össze. Az oktatók és hallgatók finomabbnál finomabb édességeket készítettek, amelyeket aztán jótékonysági vásár keretében kínáltak. A sikerre való tekintettel a szervezők jövőre is megrendezik és kibővítik a vásárt.

Két új doktor a Művészeti Karon

A Kaposvári Egyetem Rippl-Rónai Művészeti Karának két oktatója szerzett doktori címet nemrégiben. Sikeresen védte meg doktori disszertációját Jónás Péter és Gimesi Judit a MOME Doktori Iskolájában. Gimesi Judit doktori értekezésében a tradicionális kézműves technikák alkalmazásának mai lehetőségeit vizsgálta. Jónás Péter munkájának címe: „több és egy” rétegződései.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában