ellenőrök mindenhol

2017.12.12. 20:00

Szigor: alaposan ellenőrzik, mi kerül az ünnepi asztalra

A piacokon, vásárokban és a multiáruházakban is ellenőrzést tartanak az év végéig az állat-egészségügyi szakemberek. Ezekben a napokban kezdték. Piaci körútjukra elkísérhettük őket. 

Nem vásárolni, ellenőrizni érkeztek a kaposvári Nagypiacra a Somogy Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Földhivatali Főosztályának munkatársai. Egy húskészítményeket valamint egy másik, saját készítésű termékeket árusító őstermelő portékáit vizsgálták. Minden szükséges dokumentumot, iratot elkértek, lefényképezték a pultot is, ahol a szükséges adatoknak szerepelniük kell.

Matáncsi László őstermelőnél mindent rendben találtak. – Évente több alkalommal is érkeznek hozzám ellenőrizni – mondta Matáncsi László őstermelő. – Ha minden papírom rendben van, akkor nincs gond, szerencsére ez most is így történt.

Az ellenőrök nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy az áru nyomon követhető legyen. Szabó Zsolt hatósági állatorvos kolléganőjével először elkérik a kistermelői, őstermelői igazolványt, majd ellenőrzik a származási helyet, továbbá, hogy valóban saját gyártású-e az eladásra kínált termék.

Zányi Zoltán, a Somogy Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Földhivatali Főosztályának főosztályvezető-helyettese elmondta: december elseje óta elsősorban a hús-, húskészítmény-előállítás, a karácsonyi ünnepkörhöz köthető élelmiszerek, áruk, halak, édesipari termékek, szeszes italok, borok, pezsgők ellenőrzését végzik. Emellett a szezonális zöldségek és gyümölcsök származását, eredetét és nyomon követhetőségét is ellenőrzik.

– Nem csak a piacokon, hanem a szabadtéri vásárokban, rendezvényeken, valamint a multiáruházakban is vizsgálódnak szakembereink – tette hozzá Zányi Zoltán. – A cél, hogy az ünnepek idején kizárólag biztonságos élelmiszerek kerülhessenek a fogyasztók asztalára.

Az ellenőrzések megyeszerte december 31-éig zajlanak. Az apróbb hibák pár ezer forintba kerülhetnek, de akár több százezres bírságot is kiszabhatnak a visszaeső szabálytalankodókra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában