elismerés

2018.01.30. 20:42

Kéry Balázs lett az év belsőépítésze a kaposvári vasútállomás rekonstrukciójáért

Kéry Balázs érdemelte ki Az év belsőépítésze díjat a kaposvári vasútállomás rekonstrukciójának terveiért. Az elismerést kedden a Pesti Vigadóban vehette át.

Sonline/MTI

A zsűri idén hét rendkívül színvonalas pályamunkából választotta ki a győztest – mondta az ünnepélyes díjátadó előtt Finta József építész, egyetemi tanár, a zsűri elnöke. A szakember külön kiemelte, hogy több pályamunka is műemléki rekonstrukcióval foglalkozott.

Fekete György belsőépítész, a Magyar Művészeti Akadémia tiszteletbeli elnöke, a zsűri tagja hozzátette: Kéry Balázs pályázata érdekes munka volt egy nehéz, nem mindennapi témában. Mint emlékeztetett, a díjat tizenkilenc éve alapító Laki család komoly anyagi áldozatot vállal azért, hogy a belsőépítész szakma fennmaradjon. Fekete György hozzátette: támogatja majd, hogy a pályázat anyagai bekerüljenek a Magyar Építészeti Múzeum gyűjteményébe.

Kéry Balázs a nyertes munkát röviden ismertetve elmondta, hogy a Pfaff Ferenc által tervezett, az előző századfordulón átadott kaposvári állomásépület a rekonstrukció előtt rendkívül rossz állapotban volt: már az 1942-es felújítása során sok épületdíszt leszedtek róla, az utóbbi évekre pedig már szinte semmi nem látszott eredeti szépségéből.

A felújítás során ezért minden történelmileg hitelesen visszaállítható részletet aprólékosan rekonstruáltak, míg a bútorzatot a történelmi belsőhöz illeszkedő, kortárs darabokkal oldották meg – tette hozzá.

Kéry Balázs a kitüntetéssel járó aranyozott bronz emlékplakett mellett Finta Józseftől és Laki Pétertől 1,5 millió forintos jutalmat vehetett át.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában