állatövi fény

2018.02.23. 11:30

Fénypiramis az égen – nem evilági képet készített az asztrofotós

Ahogy sötétedik az ég, egy óriási fénypiramis megmarad az éj sötétjében a nyugati horizont felett. A hatalmas fényfolt nem más mint az állatövi fény.

Sonline

– Február közepén, hiába van tél, már picit érződik a kora tavasz és a harmatillat esténként – írta a Facabook-oldalán Schmall Rafael kaposvári asztrofotós. – A nap lenyugszik és szépen gyúlnak be a fényesebb csillagok. Ahogy sötétedik az ég, egy óriási fénypiramis megmarad az éj sötétjében a nyugati horizont felett. A hatalmas fényfolt nem más mint az állatövi fény, mely olyan, mintha ott fényszennyezés lenne, csakhogy ez együtt mozog az égbolttal.

– Az állatövi fény nem evilági, hanem a bolygóközi por szórja a nap fényét – és azt a sötét égbolttal rendelkező területekről –, s egy nagy fényfoltot lehet látni tavasszal a nyugati égbolton, napnyugta és sötétedés után – tette hozzá Schmall Rafael.

– Az állatövi fény fotózása közben a sakálok elkezdtek vonyítani – mondta. – Annak ellenére, hogy nem volt egyedül az ember, szinte a hideg futkosott a hátán. Az állatövi fény megjelenése, a sakálok vonyítása, a harmatillatos esték már a tavasz közeledtét jelzik. Az állatövi fény sokáig a vendégünk marad. Még áprilisban-májusban is szépen lehet észlelni nyugaton.

A felvétel ötven fotóból áll, melyek egyetlen nagy panorámaképpé állnak össze.

Fotó: Schmall Rafael

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában