könyv lamping józsefről

2018.03.05. 09:00

Meghatározta Kaposvár mai arculatát, épületeivel üzen az elfelejtett építész

Hetven éven át elfelejtették az építészt, akinek a munkássága meghatározza Kaposvár mai arculatát. Lamping József élete végén a nagy gazdasági világválság miatt már alig kapott munkát, de életműve azt példázza, hogy a tehetség minden körülmények között a felszínre tör.

Kovács Gábor, [email protected]

Hamarosan egy könyv születik majd H. Molnár Katalin tollából Lamping Józsefről. A könyvtáros szerző a Meteor Természetbarát Turista Egyesület és a Somogy Megyei TIT közös szervezésében egy vetítettképes előadáson ismertette meg az érdeklődőket az építész szerteágazó életművével. Lamping épületeivel a Kaposváron sétálók nap mint nap találkozhatnak, mégis keveset tudnak róla, hiszen hetven éven át elfeledkeztek róla. H. Molnár Katalin akkor döbbent rá, hogy a megyeszékhely mennyi közismert épületét tervezte vagy kivitelezte Lamping, amikor a szecessziós épületeinkről állított össze egy virtuális kiállítást. Az építész sorsa egyben megjelenti a múlt századi mesterek példaértékű munkáját és hozzáállását is.

Lamping József gödrei sváb családban született, apja is építőmester volt, sokáig közös irodát működtettek Kaposváron. Fiatalon Bécsben tanulta a modern beton és vasbeton technikákat, és közben a szecesszió is megérintette. Első önálló tervezése 21 éves korában a bőszénfai templom volt, később a somogyfajszi, a hajmási és sok más dél-dunántúli templom tervezése, kivitelezése fűződik a nevéhez. A tehetségét nem tudta elnyomni az első világháború sem: akkor haditemetőket tervezett, 23 felvidéki sírkertet. Később rendkívül sikeres építésszé vált, főként az 1920-as években alkotott, középületeket és lakóházakat.

Felsorolni is nehéz a kaposvári épületeit. Lamping tervezte a mai Szivárvány kultúrpalotát, mint egyiptomi stílusú mozit. A kaposvári püspökség épületét, a református gyülekezeti házat (egykor Mozimúzeum), a székesegyház oldalában a Szent István-díszkutat, a Somssich utcai Faragó-házat, a Németh István-fasori Lamping-villát, a mai CIB bank és Unicredit bank épületét, a taszári repülőtér épületeit, de még a donneri transzformátorházat is. A Nostra gabonaraktárat kivitelezte. Még az ipari épületeit is egyedi, esztétikus stílusban alkotta meg. A somogygeszti és a szarkavári kastély felújításában is részt vett, a ladi kastélyhoz pedig a tiszttartó lakást tervezte az uradalom gazdatisztje számára.

Élete legszebb feladatának a kaposvári kórház épülteinek modernizációját nevezte. Keze nyomán épült fel a szülészet, a szemészet és az igazgatási épület. Közben azonban az 1930-as években a világválság miatt elfogyott a pénz a kórházi beruházásra. A korabeli sajtó rendszeresen beszámolt a botrányos helyzetről, végül a vármegye csak államsegély bevonásával tudta befejezni a kórházépítést. Az építők a hányattatásaikról írt feljegyzéseiket egy időkapszulában helyezték el a jövőnek. A műemlékek lelkek hátrahagyott üzenetei, amelyeknek csak az avatottak értik a mondanivalóját, írta egykor Lamping József, akinek az életműve csak az elmúlt években kap megfelelő elismerést az utókortól. 2015-ben róla nevezték el a kaposvári építőipari középiskolát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában