sávváltás

2018.03.10. 11:30

Tisztelni kell a KRESZ-t! Máté Árpád 54 éve vizsgáztat

Máté Árpád 54 éve vizsgáztatja a leendő járművezetőket: az oktatók korelnöknek tartják a 84 esztendős kaposvári szakembert, aki évtizedekkel ezelőtt naponta esetenként 40 sorköteles tudását ellenőrizte. Szerinte van ok a bizakodásra: a vizsgázók – személygépkocsi vezetők, buszosok, teherautósok, motorosok – többsége felkészült, s elsőre teljesítik a követelményeket.

Harsányi Miklós

– Járművezetőként kezdtem dolgozni az egykori Volánnál – mondta Máté Árpád vizsgabiztos. – Néhány évig egy Csepelt hajtottam, később a társaság egykori igazgatójának sofőrjének neveztek ki. Szerettem vezetni, látta ezt a főnököm is, s javaslatára vizsgabiztosnak jelentkeztem. 1964-től másodállásban kezdtem dolgozni, most nyugdíj mellett végzem a munkát. Ismerőseim mindig jót mosolyognak azon, ha azt mondom: már akkor közlekedési dolgozó voltam,  amikor még egy liter benzin 2 forint 70 fillérbe került.

Moszkvics, Zsiguli, Dacia: a '70-es, '80-as években jellemzően ezeken a járműtípusokon gyakoroltak és vizsgáztak a tanulóvezetők. Máté Árpád szerint bár a technika sokat változott,  hallgatók magatartása kevésbé: a többség izgul. Akad olyan ifjú hölgy, aki egy pillanatra sem válna meg kedvenc mini mackójától, más a kabbala babát szorongatja közvetlen indulás előtt is. Máté Árpád amondó: ahogy elkezdődik a vizsga, már érezni lehet, mennyire felkészült a növendék.

– Szerintem szinte mindenkiben van némi drukk, ám korántsem mindegy, hogy ez mennyire hatja át a vizsgázót – hangsúlyozta. – S ha minden rendben sikerül, van, aki örömében sírva fakad. Így dolgozzák fel a stresszt. Amúgy még az MHSZ-s időkben, a '60-as években fordult elő, hogy kollégáimmal naponta 40 sorköteles felkészültségét ellenőriztük. A vizsgázók többsége manapság is rendszerint elsőre átmegy, lényeg, hogy a jelentkező az adott feladatra összpontosítson.

– Tény, a figyelmetlenség könnyen bajt okozhat: a szabálytalan sávváltás éppúgy, mint ha valaki indokolt forgalmi helyzetben nem használja az irányjelzőt – tette hozzá Máté Árpád. – Pályafutásom során akadt egy olyan hölgy, aki 23. alkalommal ment át a gyakorlati vizsgán: ez évtizedekkel ezelőtt történt, s az asszonyt előzőleg többen oktatták. Egy 55 éves nő példája viszont azt bizonyította: a  vezetést soha nem késő elkezdeni.

Máté Árpád szerint a mai fiataloknak van érzékük a technikához és a járművezetéshez, ám a KRESZ-szabályok betartása és az előzékeny, udvarias magatartás közérdek. A minap négy ifjút vizsgáztatott, s újabb jelentkezőket várt. A felvetésre, miszerint meddig kívánja folytatni a vizsgáztatást, azt mondta: amíg egészséges. Szabadidejében szereti a nyugalmat, évtizedek óta foglalkozik galambokkal: ez a hobbija, ez tölti fel leginkább.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában